Obrázek k článku GLOSA: O hudebním dobrodinství „lžilékaře“ Pavla Sehnala
| Honza Vedral | Foto: Youtube

GLOSA: O hudebním dobrodinství „lžilékaře“ Pavla Sehnala

Neuvěřitelný příběh miliardáře Pavla Sehnala, který si nechal zaplatit miliony za pronájem polní nemocnice a vydával se za lékaře, aby předběhl v očkování ohrožené skupiny, má i svůj hudební rozměr.

AKTUALIZACE 4.3. 2021: V článku popsané video Pavla Sehnala zpívajícího Boba Dylana autoři stáhli v reakci na glosu z Youtube. 

Zkasíroval 60 milionů za pronájem pozemků na výstavišti v Letňanech pro polní nemocnici v době krize. Protože vlastní i dentální kliniku, vydával se přes odpor šéfa Bulovky za lékaře, aby dostal očkování proti Covidu dřív než ohrožené skupiny. Miliardář Pavel Sehnal, který v médiích v únoru volal po rozvolňování opatření, opakovaně plní svými eskapádami a papalášstvím novinové titulky.

Majitel SPGroup, do jejíhož portfolia spadá krom výstaviště v Letňanech třeba čestlický aquapark či pojišťovna Slavie, se v bizarním videu zveřejněném na začátku února jeho portálem Supernoty zřejmě rozhodl trochu ulevit svému svědomí. A to vyhlášením tajuplné charitativní sbírky pro muzikanty.

V téměř sedm a půl minuty dlouhém videu Sehnal hraje na kytaru a zpívá Dylanovo Knocking on Heaven’s Door a vypráví dojemný příběh o souboji s úředníky ohledně založení sbírky, která má zajistit  „aby ty muzikanti měli na jídlo a na složenky“. 

„Taky vám chybí muzika?“ ptá se Sehnal dobrotivě, než se pustí do detailního popisu, jak ho postupně odmítli Ondřej Hejma a Janek Ledecký a podporu nakonec našel „u bratra té slavné zpěvačky“ Jiřího Vondráčka. 

Sbírka tedy probíhá pod záštitou Vondráčkova Svazu autorů a interpretů od 24. prosince loňského roku. Výtěžek má být velmi vágně použit na „úhradu nákladů spojených s realizací uměleckých děl a hudebních či jiných kulturních vystoupení a akcí, a to s cílem zachování českých kulturních hodnot a tradic.“  Za tři měsíce se na ní podle transparentního účtu vybralo 54 tisíc korun. Kdo na ně nakonec dosáhne, není ze Sehnalovu webu vůbec zřejmé. „O možnosti podání žádosti o příspěvek budeme ještě informovat,“ píše se pouze na stránkách. Sbírka přitom má běžet až do letošních vánoc.

„Lidi, nenecháme je v tom. Vždyť chceme, abychom se jednou před tou nebeskou branou setkali a věděli, že jsme pro to něco udělali,“ dojímá se Sehnal na konci videa nad trudným osudem muzikantům v covidové době. Sám coby 65. nejbohatší Čech podle časopisu Forbes, jehož majetek se pohybuje kolem 3,6 miliard korun, na transaprentní účet přispěl částkou… deset tisíc korun. A mezitím si přednostně zajistil, že kvůli Covidu se před nebeskou bránu sám jen tak nevydá.

„Je to pro dobrotu na žebrotu, přišel jsem o dobrý pocit, že jsem někomu pomohl, reakce lidí jsou zmatené,“ hájil se Pavel Sehnal v rozhovoru pro DVTV, když zkasíroval od nemocnice Bulovka miliony za pronájem Letňan. „Kolegové mě žádali, abych tam šel s nimi,“ hájil se Seznam Zprávám, proč se  v době, kdy se hroutí zdravotnický systém, vydával za lékaře, aby se dostal k přednostnímu očkování proti covidu. 

Je pravděpodobné, že i tuto svou aktivitu myslel stejně dobře. Snad ale budou mít muzikanti dost hrdosti a soudnosti, aby i v téhle krizi na podporu takového filantropa, zvládli odpovědět klasickým gestem Johnnyho Cashe z ikonického snímku koncertního fotografa Jima Marshalla.