Obrázek k článku Eddie Vedder na sólovém albu vyměnil Pearl Jam za kapelu snů
| Jarda Konáš | Foto: Danny Clinch

Eddie Vedder na sólovém albu vyměnil Pearl Jam za kapelu snů

Frontman Pearl Jam vydává po jedenácti letech sólovou desku. Vychází 11. února a bude jiná než předchozí tvorba. A k tomu opřená o tým, který Vedderovi může každý závidět.

Když vydal Eddie Vedder v roce 20O7 debutovou sólovku Into the Wild, řadu fanoušků překvapil. Tiché melancholické písničkářství si s postavou zpěváka Pearl Jam do té doby spojil málokdo, o to víc ale patří deska do škatulky skutečně přínosných a překvapivých. O čtyři roky později Vedder v minimalistickém pojetí pokračoval na nahrávce příznačně nazvané Ukulele Songs.

Nová deska Earthling (česky Pozemšťan), která vyjde 11. února, už ale bude jiná. Vedder si postavil novou doprovodnou kapelu, hudebně se vzdálil od tichého písničkářství a celé to mnohem víc připomíná domovské Pearl Jam. Jde o novou sólovku po jedenácti letech a možná za ten posun mohou právě ty roky navíc. Ale možná za tím stojí touha zahrát si s kapelou snů…

Už z prvního singlu je znát, že minimalismus předchozích sólovek je pryč.

Hansard i Redhoti

Eddie Vedder si v posledních letech od Pearl Jam odskakoval poměrně často, tu někde hostoval, támhle se zapojil do charitativního koncertu. Díky tomu si vyzkoušel spolupráci s řadou hudebníků a na novou sólovku si mohl přizvat ty nejlepší z nejlepších. Tak dal dohromady partu, kde bubnuje Chad Smith z Red Hot Chili Peppers, o klávesy a kytaru se stará Josh Klinghoffer, bývalý Smithův spoluhráč z RHCP a nyní koncertní kytarista Pearl Jam, na baskytaru hraje Chris Chaney z Jane’s Addiction, doprovodnou kytaru a vokály svěřil Glenu Hansardovi. A celé to zaštiťuje Andrew Watt, loňský držitel Grammy v kategorii Producent roku. Ten desku Earthling produkoval a v doprovodné kapele má na starosti dodatečné kytarové party.

Bohužel, Eddie Vedder na rozhovory nikdy moc nebyl, a k nové sólovce tudíž neřekl prakticky nic, její oznámení zveřejnil na svém Instagramu, přes který pak přidával jen pár drobných detailů typu kolik skladeb na ní najdeme (třináct). Naštěstí ale žádné mediální embargo neuvalil na své kolegy, tak se o novince rozpovídal Andrew Watt.

To je mimochodem velmi zajímavá osoba. Navzdory nízkému věku – je mu jednatřicet let – už má za sebou neuvěřitelnou řadu desek, produkoval Ordinary Man, asi nejlepší Ozzyho studiovku od dob Ozzmozis, stojí za Bieberovou Justice nebo Plastic Hearts Miley Cyrus, spoluprodukoval loňskou lockdownovou desku Eltona Johna. A tím výčet hvězdné spolupráce rozhodně nekončí. Přesto si v sobě uchovává sympatickou klukovskou radost a pokoru.

The Haves vydal Vedder spolu s prvním singlem i na sedmipalcovém vinylu.

V rozhovoru pro Billboard k desce Earthling řekl: „O tomhle bych mohl vyprávět furt, narodil jsem se v roce 1990, takže jsme s bráchou na Pearl Jam a Redhotech vyrůstali, a kdybych vám řekl, na kolika jejich koncertech jsem byl, nemělo by to smysl,“ popisoval producent své dospívání. „Na koncerty Pearl Jam jsem s sebou nosil transparent s nápisem: Nechte mě v Alive zahrát sólo. A na festivalu Ohana s nimi najednou fakt stojím na pódiu a hraju to sólo!“ vzpomínal na první, tehdy ještě čistě fanouškovské osobní setkání s Eddiem Vedderem. „Pro mě se prací na Earthling bez přehánění uzavřel kruh. Byl to neuvěřitelný okamžik, na který jako kdybych se celý život připravoval. Přitom to tak vůbec nebývá, nestává se, že máte v pokoji plakáty muzikantů a najednou vás zapojí do své tvorby.“

Uvidíme se v Praze

Jeden by skoro řekl, jak se u rozhovoru musel producent Andrew Watt culit, když tohle vyprávěl. K samotnému vzniku desky ještě dodal: „S Eddiem se známe nějakých deset let. Byli jsme v kontaktu a začali společně skládat muziku. Chad Smith a Josh Klinghoffer se o to dost zajímali, tak jsme to dali dohromady. Dělali si srandičky a trávili spolu čas, klopili do sebe pivka a prostě dělali hudbu, co máme rádi. Hodně se těším, až to všichni uslyší. Nechci moc prozrazovat, ale slyšet Eddieho zpívat a dělat mu doprovod? To je hotová slavnost.“   

Na celý výsledek si budeme muset ještě několik dní počkat, ale určitý obraz už můžeme získat díky třem zveřejněným singlům Long Way, The Haves a Brother the Cloud. Vedder patří mezi muzikanty, kteří rozhodně nevypouští do světa jen tak něco, ale spolupráce s přáteli, co si začali jako doprovodná kapela říkat The Earthlings, zní zatím skvěle. Vedder k vydání desky naplánoval na únor krátké turné. Osm zastávek po Spojených státech zakončí v domovském Seattlu a pak se začne plně připravovat na letní evropské turné Pearl Jam. Během něj zavítá kapela i do Prahy, pokud to nepokazí covid, vystoupí 22. července v O₂ areně.

 

Kdo hraje v nové kapele Eddieho Veddera? 

Bicí – Chad Smith (Red Hot Chili Peppers)

Klávesy a kytara – Josh Klinghoffer (ex Red Hot Chili Peppers)

Baskytara – Chris CHaney (Jane’s Addiction)

Kytara, vokály – Glen Hansard

Kytara, produkce – Andrew Watt