Obrázek k článku Postavit se Putinovi je laciné gesto? Pane Nohavico, zklamal jste. Znovu…
| Daniel Mohr | Foto: Profimedia

Postavit se Putinovi je laciné gesto? Pane Nohavico, zklamal jste. Znovu…

Dopis bývalého fanouška Jaromíru Nohavicovi, který během svého koncertního streamu označil vrácení medaile Vladimíru Putinovi za laciné gesto.

Zklamal jste. Znovu... Tentokráte ale ne pouze polovinu českého národa, jako tomu bylo zhruba před třemi lety, kdy jste z rukou člověka, který v té době nesl odpovědnost na násilí na Krymu, převzal Puškinovu medaili. Nyní, v časech ještě daleko horších, jste svým alibismem znechutil a zklamal naprostou většinu těch, kteří vás znali a měli rádi vaši hudbu.

Pokud tedy stále máte spoustu přátel mezi Ukrajinci, jak jste řekl na vašem koncertě, co oni říkají na to, že si hřejete na prsou metál od někoho, kdo jim za posledních sedm dní shazuje bomby na jejich obydlí a rozděluje rodiny? Co všichni ti umělci, kteří svůj instrument museli vyměnit za pažbu samopalu, aby ochránili svou vlast? A jak by na váš postoj reagoval Vladimir Vysockij, díky němuž si vůbec v Rusku všimli, že existuje nějaký Nohavica, který překládá a následně prezentuje díla člověka, jenž byl kvůli svému odmítavému postoji k udávání svých přátel trnem v oku všem vrcholným politických činitelů v zemi. Docela paradox, ne?

Pokud jste si toho nevšiml, byl jste pouze použit jako nástroj ruské propagandy, která měla za cíl posílit vliv Ruska na Českou republiku. A to, že jste to v té době neviděl nebo nechtěl vidět, svědčí o vaší naivitě či v horším případě o hlouposti.

Před pár dny jste měl jedinečnou možnost, jak svou pošramocenou minulost a pověst napravit. To takzvané „malé gesto“, kterým tak nefandíte, mohlo překrýt vaši minulost pošramocenou spoluprací s STB a zpřetrhat vaše vazby na diktátorský režim, kvůli kterému jste doposud pro spoustu lidí stále trnem v oku. A to navzdory písním, které děláte. Místo toho jste se zachoval jako naprostý zbabělec. Kvůli čemu přesně? Doufám, že si nemyslíte, že v Rusku něco znamenáte. Jste pro ně stejná nula, jako my ostatní.

Za svůj život jste napsal mnoho krásných písní, které ale v kontextu s vašimi současnými postoji naprosto ztratily svou váhu. Jsou to sice skladby s krásnými a dobrými texty, avšak zní z úst člověka, jehož morální kompas je zhruba na úrovni dealera drog, který své zboží prodává dětem.

Stále nedokáži pochopit, že jako člověk, který na vlastní kůži zažil okupaci po roce 1968 a který ve svých skladbách a projevech často odsuzuje jakékoliv násilí, jste nebyl toho malého gesta, jak vy říkáte, schopen. A nevšiml si, že právě taková malá gesta často mění dějiny. Vaše tvrzení, že s Putinem nesouhlasíte a že válka je velký špatný, je vrcholem snad té největší připosranosti, jakou jsem kdy viděl.

Vrahy přeci odsuzujeme a ne jim vyjadřujeme nesouhlas.

Možná se dá ještě vše zachránit. Stále můžete vystoupit, přiznat svoje chyby a zkusit přijít na to, co vám tolik vašich bývalých fanoušků vyčítá. Třeba vám pak dojde i to, proč vám, hrdému nositeli Putinovy medaile,  začali v Polsku rušit koncerty.

Nebuďte hlupák.

Daniel Mohr