Obrázek k článku Má polygamie hranice?  Favorite Obsession a Obligatne prozkoumají vztahy i  naživo
| Marek Reinoha | a Kay Buriánek, Foto: Marek Reinoha

Má polygamie hranice? Favorite Obsession a Obligatne prozkoumají vztahy i naživo

Charismatická slovenská zpěvačka Kristína Mindová a její projekt Obligatne se 16. srpna setkají na jednom pódiu s mladou mosteckou kapelou Favorite Obsession.

Obě skupiny vystoupí na Střeleckém ostrově v rámci letní série Headliner Pontonů. Ta je věnována mladým kapelám a vstup je pokaždé zdarma. Již šestý letošní Headliner Ponton začne jako obvykle v 19 hod.

Poezie a spása 

Projekt  Obligatne slovenské skladatelky a zpěvačky Kristíny Mindové, na trio doplněný rytmickou sekcí Jana Čumy a Štěpána Havla, spojuje citlivé písničkářství s prvky jazzu a moderního soulu. Z elegantní kombinace těchto a mnoha dalších faktorů jako černá růže vyrůstá originální, těžko zapomenutelný hudební zážitek. V intimních textech debutového alba Monolog Spásy se charismatická frontwoman věnuje velkým i malým problémům každodenního života způsobem, se kterým se ztotožní každý, kdo už je aspoň pár dní naživu. 

Brněnská skupina se zformovala kolem mladé talentované písničkářky Kristíny Mindové původem z Bratislavy. Kristína je samouk a s muzikou začala koketovat někdy v 18 letech. Tehdy ukradla tatínkovi kytaru a začala si na ni brnkat a hrát, co ji napadlo, co jí znělo příjemně, a psát si k tomu texty. Svoji tvorbu nahrávala a ukládala na SoundCloud, kde si jí všiml Lukáš Palán (ex Acute Dose, 1flfsoap). Přes něj se dostala do brněnské hudební komunity, ve které našla i budoucí spoluhráče.

Kristína skládá poetické písničky, na nichž zaujme zejména jejich lehkost a úspornost. A píše texty vyznačující se vypravěčstvím a plné osobních sdělení. Ještě před tím, než vznikla skupina Obligatne, asi třikrát naživo vystoupila sama a doprovázela svůj lehký uvěřitelný zpěv jen něžnou hrou na kytaru. Jedním takovým vystoupením bez nadsázky okouzlila loňský ročník festivalu Pelhřimovy. Přesto však sama vystupovat nechtěla. „Bylo to bolestivé, bylo to stresující, už bych se k tomu nevrátila,“ říká o této kapitole.

Proto se spojila s již zmíněným bubeníkem Honzou Čumou (MMNK, Kule, Gustavo Rojo, Helmutova stříkačka) a baskytaristou Štěpánem Havlem (Kule, Helmutova stříkačka) a začala pracovat na kapelních aranžích písniček. Kluci netlačí na pilu a v Obligatne doplnili Kristíniny křehké písničky hravou jazz-popovou rytmikou. Z jejich koncertů je znát, že, je tato pro ně nezvyklá groovy poloha očividně baví.

„Pro mě je to určitě žánrový odskok, ale současně je to něco, co jsem vlastně už delší dobu chtěl dělat, tu víc sofistikovanou a klidnější hudbu. Takže když mi Kristína nabídla, že bych s ní mohl hrát, tak jsem neváhal,“ říká Honza Čuma Výsledkem je hodně příjemná muzika, kterou lze na první dobrou přirovnat k české skupině Nerez. Často také bývají přirovnáváni k tvorbě britského producenta a instrumentalisty Alfa Mista. Určité průsečíky tam jistě nalézt lze, ale Obligatne nejsou tolik jazz a vlastně ani být nechtějí. Jejich tvorba jsou víc písničky s důrazem na textová sdělení, která vzdušná hudba podkresluje. Naživo jsou Obligatne příjemný a silný hudební zážitek, který ocení publikum napříč žánry.

Nejoblíbenější obsese

Kromě Obligatne na Pontonu vystoupí také mostecká shoegaze/dream popová kapela funguje teprve od roku 2018, za tu dobu ale už ušla dlouhou cestu od domácího nahrávání až ke studiovým sešlostem v Golden Hive Studios, kde pod producentským dohledem Sáry Vondráškové (Never Sol) nahrála své debutové EP Sad Disco (2021). Favorite Obsession milují vintage zvuk i křehké popové melodie, jejichž vokálním transmiterem je zpěvačka a kytaristka Karolína Nodesová. Celé EP je propletené tématy queer vztahů, monogamie versus polygamie a celkově objevováním hranic sexuality a soužití dvou nebo více osob. Moderní citlivá témata v sladkokyselé retro krustě.  Loni jsme je zařadili mezi 50 nadějí české hudby Je na co se těšit!

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.