Obrázek k článku Podzimní turné Vypsané fixy slibuje velké kusy radosti a hodně nových písní
| Petra Divoká | Foto: Michaela Fousková

Podzimní turné Vypsané fixy slibuje velké kusy radosti a hodně nových písní

Deset zastávek podzimního Kusy radosti tour vyvrcholí 22. prosince ve Velké Lucerně. Skupina se tam vrátí po třech letech. Koncertní turné se jmenuje po desátém albu Vypsané fixy, jež vyšlo v květnu. Kapela na nadcházejících koncertech slibuje nezvykle velkou porci nových písní.

„Celé léto jsme se řídili starou dobrou pravdou, že pokud chceš mít nové hity, musíš hrát nové písně na koncertech, aby je lidi dostali pod kůži,“ vysvětluje kytarista a zpěvák Márdi s tím, že jediným problémem byla délka festivalových setů, které jsou krátké. Kapela proto novinky střídala a postupně je trénovala a ověřila si, že všechny dobře fungují v živém provedení. „Teď se situace mění, protože samostatný koncert trvá někdy i dvě hodiny, a tak můžeme naší nové desce Kusy radosti dát mnohem větší prostor. Těšíme se na to a zveme všechny, protože playlist bude naprosto exkluzivní a už se nikdy v tomto složení nebude opakovat,“ láká Márdi na blížící se koncerty.

„Můj záměr byl udělat desku, kterou si zapneš, někam půjdeš a celou ji doposloucháš, vyprávěl Márdi na jaře při procházce Pardubicemi, během které s Honzou Vedralem zkoumaly kořeny nového alba. „I na sobě jsem si všiml, že už se mi to stává jenom s málo alby a místo toho si dělám playlisty. I proto je to pro mě ta největší výzva. Udělat album tak, aby fungovalo celý v kuse a fanoušci do něj mohli pronikat a najít tam víc vrstev,“ věří Márdi. Nyní mají fanoušci šanci se spolu s kapelou do nových písní ponořit intenzivněji i naživo. 

 

Podzimním turné kapela naváže na nabitou festivalovou sezónu. Jejími vrcholy byla pro Fixu vystoupení na Rock for People, kde jako jediná kapela hrála na hlavní stage, a v Ledárnách Braník, kde byly pod širým nebem Kusy radosti pokřtěny.

„Na druhou stranu jsme taky zažili dost šílené příběhy, kdy našemu novému basákovi začal při hraní hořet aparát a lidé si mysleli, že je to součást naší show. Mnohokrát jsme dojeli na poslední chvíli a mnohokrát jsme se vraceli nad ránem a měli toho plný zuby. Ale nikdo na to nenadával a každý byl rád, že je náš kapelní život zase zpátky,“ vzpomíná Márdi na léto.

Fanoušci se kromě turné, které začne 8. října v Plzni v Kulturním domě Šeříkova a vyvrcholí 22. 12 ve velkém sále Lucerny v Praze, mohou těšit na dva právě vznikající nové videoklipy. V jednom z nich si zahraje Lukáš Pavlásek s Adélou Elbel, v druhém Pavel Liška.  

Na turné si sebou Vypsaná fixa bere Wóďu, hudebníka profesně i osobně odchovaného Vypsanou fixou. Zpěvák a kytarista skupiny Špuntkvaně se nyní představí sólově – pouze s kytarou. Fanoušci Fixy Wóďu můžou znát – jde totiž o tour managera kapely, která nyní dává prostor jeho talentu, kterého si všimla za dlouhých společných nocí.

KUSY RADOSTI tour

8. 10. Plzeň – KD Šeříkovka 
14. 10. Olomouc – S klub 
20. 10. Brno – Fléda
22. 10. Pardubice – ABC klub 
28. 10. Ostrava – Barrák
11. 11. Dobříš – KD
19. 11. Vídeň – KD
25. 11. České Budějovice – Fabrika
26. 11. České Budějovice – Fabrika
22. 12. Praha – Palác Lucerna – velký sál