Obrázek k článku Guns N‘ Roses se nelíbí jméno obchodu se zbraněmi. Majitele dali k soudu
| Jarda Konáš | Foto: Live Nation

Guns N‘ Roses se nelíbí jméno obchodu se zbraněmi. Majitele dali k soudu

Obchod Texas Guns and Roses, který trochu zvláštně kombinuje střelné zbraně s květinářstvím, čeká kvůli názvu soud se slavnou kapelou.

Nejprve si položme otázku. Jdete po ulici a uvidíte železářství jménem Led Zeppelin nebo malířské potřeby Deep Purple. Co vás napadne? Že je majitel fanoušek rockové muziky nebo že se slavná kapela dala na podnikání? Nejspíš to první. Ale případná druhá varianta se nelíbí americké skupině Guns N‘ Roses. A tak žene houstonský obchod Texas Guns and Roses k soudu.

Nepřišlo to jen tak, už před třemi lety narazili hudebníci na tento eshop a následně kontaktovali majitele s apelem na přejmenování, jinak věc poženou k soudu. A protože majitel, houstonská firma Jersey Village Florist nereagoval, došlo teď k podání žaloby.

Jádrem sporu je samozřejmě název, který je podle právníků Guns N‘ Roses užívaný „bez dohody, licence či souhlasu kapely“. A dále vyjadřují obavu, že „by mohlo dojít ke zmatení se značkou Guns N‘ Roses, mylně naznačující spojení s Guns N‘ Roses a mohlo by dojít k poškození značky.“ Kromě změny názvu chtějí právníci skupiny po obchodu i odškodnění a úhradu soudních nákladů. 

Podnikaví květináři se ale hodlají bránit. „Nikdy nedošlo k žádné záměně a nemají jediný důkaz záměny. Toto je pokus zatížit nám výdaje a způsobit naši likvidaci. Náš klient prodává kovové trezory na pušky a květiny a provozuje k tomu e-shop, to si nikdo nesplete. Nikdo si nemyslí, že jsme kapela nebo k ní jakkoliv patříme. Budeme se bránit,“ prohlásil v rozhovoru pro City News Service advokát David L. Clark, který bude firmu u soudu zastupovat. Proces by měl začít v příštím roce.

Guns N' Roses v červnu odehráli tříhodinový koncert na letišti v Letňanech. „Bohužel, i když kapela pojala koncert poctivě, zradil ji zvuk,“ napsal o vystoupení Jarda Konáš. Celou recenzi čtěte zde.