Obrázek k článku Po střelbě na fakultě prožila klinickou smrt. Jako terapii vymyslela klip pro Žbirku
| boi | Foto: Universal Music

Po střelbě na fakultě prožila klinickou smrt. Jako terapii vymyslela klip pro Žbirku

Příběh nového klipu k písni Naivná z posledního alba Mekyho Žbirky Posledné veci v sobě má silné emoce. Jeho námět napsala studentka Tereza Doležalová, která byla loni při řádění střelce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vážně postřelena a prošla klinickou smrtí. Práce na videu, které je věnované všem dívkám a ženám z FF UK, jí pomohly se s celou situací vyrovnat.

Samotná píseň Naivná, která poprvé vyšla na album Posledné věci v roce 2022, má pro rodinu Žbirkových velký význam. Byla to totiž první skladba, kterou Meky svěřil svému synovi Davidovi, aby zjistil, jak si povede s aranžováním a produkcí. „Pracoval jsem na něm asi nejdéle ze všech, protože jsem chtěl udělat dojem a aby to bylo opravdu dobrý. V té době ještě nebylo rozhodnuto, že budu produkovat celou desku. Nebo že bych měl dělat finální aranže. Úplně původně jsem měl totiž dělat jenom demo aranže, abych přinesl nové nápady,“ vzpomínal David Žbirka v rozhovoru pro Headliner. „Když to táta slyšel, hned se mu to líbilo. Vlastně to nastartovalo celé album, protože okamžitě chtěl, abych začal pracovat na dalších nahrávkách.“

Vydání alba Posledné věci se už Miro Žbirka nedožil. Jeho žena Katka Žbirková se ale rozhodla k jednotlivým písním z alba, které získalo i Cenu Anděl, postupně zrealizovat klipy s různými režiséry. Jedním z nich byl i David Beránek, režisér, který pro Žbirku v minulosti natočil videa k písním Bahamy nebo Empatia. S tím se Katka dohodla na klipu k písni Naivná.

„Pak se dlouho neozýval – co se děje, nešlo mi do hlavy, až mu někdy v únoru volám a zjišťuji, že je v nemocnici s dcerou. Terezka byla vážně postřelena při řádění střelce na FF UK a stále se zotavuje . Prošla si klinickou smrtí a rodiče nevěděli, zda bude žít,“ popisuje Žbirková další události.

David Beránek logicky hledal způsob, jak dceru psychicky podpořit a urychlit její rekonvalescenci. A nápad přišel nečekaně: „Co kdyby Terezka napsala námět ke klipu Naivná? Její kamarádi, studenti Filmové školy Panská a FF UK, by to natočili,“ navrhl Katce. A tak v rámci terapie začaly práce na klipu. „Sešli jsme se všichni ještě v Motole v kavárně a Terezka byla průhledná. Přesto jí svítily oči,“ popisuje Žbirková, že se na všem rychle dohodly.

Kampa jako symbol naděje

O několik měsíců později se sešel celý tým na pražské Kampě. Tereza, která před časem bojovala o život, byla už na place jako vyměněná. S úsměvem a s jasným cílem – dát klipu silnou emoci, která je po všem, co zažila, nevyhnutelná. V klipu se objevuje i Lennonova zeď, symbol svobody a odporu, ale také jako pocta Mekymu a jeho tvorbě. Tereza se při přípravách klipu podílela na každém detailu a její práce s týmem studentů probíhala profesionálně.

Videoklip plný tance a naděje se rozhodla věnovala všem ženám a dívkám z FF UK, které prožily strašlivé chvíle při útoku, aby i nadále mohly být, jak se zpívá v písni, „naivní a to je na nich fajn…“