Obrázek k článku Po Kim Gordon i Thurston Moore. Frontman Sonic Youth vydá memoáry
| Ondřej Černý | Foto: Romana Kovacs, MeetFactory

Po Kim Gordon i Thurston Moore. Frontman Sonic Youth vydá memoáry

Zpěvák, kytarista a zakládající člen legendárních Sonic Youth Thurston Moore ohlásil vydání svých pamětí. Kniha se bude jmenovat Sonic Life a vyjde 28. října 2023 u známého nakladatelství Faber & Faber.

Monografie napsaná v duchu knihy Patti Smith Just Kids má nabídnout pohled na trajektorii kariéry vlivného muzikanta, stejně tak jako poctu hudební éře, které dominovala výbušná kreativita.

Knížka sleduje Mooreův život a tvorbu od počátku 60. let, kdy jako malý objevil rock 'n' roll, přes období dospívání, kdy se doma v malém městě ve státě Connecticut stal doslova posedlým hudbou, přes odchod do New Yorku na konci 70. let a léta strávená v jedné ze zásadních kapel rockové historie až po současnou sólovou kariéru.

Na svém instagramovém účtu muzikant k obsahu knihy poznamenal: „Sonic Life vypráví příběh mého dětství a dospívání, kdy jsem se zamiloval do hudby (z velké části nespoutaného rock 'n' rollu) a jak mě život zavedl do New Yorku, kde jsem spoluzaložil Sonic Youth. Je to dobrodružství, díky kterému jsem se dostal do zemí po celém světě, ale také jsem mohl spolupracovat s vizionáři a umělci, jejichž dílo formovalo a měnilo náš svět,“ konstatoval Moore.

Knížka dle jeho slov vznikala poměrně dlouho. Je prý výsledkem „intenzivního výzkumu a hlubokých ponorů do mých vzpomínek a emocí. Věřím, že se mi podařilo zachytit smršť zážitků i toho, co to obnášelo být v Sonic Youth, stejně jako kreativní komunity, jejíž jsme se stali součástí. Nejprve v newyorských punkových a no wave scénách a později ve světě undergroundu a alternativního rocku a vesmíru hudby – mimo kategorii,“ doplnil lídr Sonic Youth.

Díky rostoucí pestrosti Mooreovy kariéry kniha nabízí popis a reflexi setkání s řadou muzikantů, ať už šlo o členy Velvet Underground, Stooges, Patti Smith Group, Television, Sex Pistols, Clash, Nirvany, Hole, Beastie Boys nebo i dalších zásadních postav uměleckého světa - Jean Michela Basquiata, Keitha Haringa nebo Gerharda Richtera.

Memoáry Sonic Life vyjdou téměř deset let poté, co svůj pohled na život v Sonic Youth a partnerství s Moorem v knize Holka v kapele popsala Kim Gordon.

Sonic Youth se dali dohromady v New Yorku v roce 1981 a postupem doby se trio Moore, Kim Gordon a Lee Ranaldo stali jedním ze základních pilířů alternativního rocku a kapelou, která ovlinila a inspirovala takové kapely jako byly a jsou Nirvana, Pavement, The Yeah Yeah Yeahs, My Bloody Valentine nebo Beck.

Z původně alternativní kapely se díky MTV i změně hudebního paradigmatu na přelomu 80. a 90. let 20. století proměnili Sonic Youth v komerčně úspěšnou kapelu, která podepsala smlouvu s velkým labelem.

Rozpadla se v roce 2011 po třiceti letech existence, v důsledku konce manželství obou hlavních protagonistů kapely. Od té doby se Moore i Gordon vydali na sólovou kariéru. Moore letos v březnu zahrál na koncertě v pražském klubu Meetfactory. „Nebyla to její první návštěva Česka, v mnohém jsme se ale dočkali odlišné hudby než dříve,“ napsal o vystoupení Thurston Moore Group Ondřej Bezr.