Obrázek k článku Plastická operace pozadí a nepřiznané děti. Válku Drakea a Kendricka Lamara vyhrávají fanoušci
| Petr Malásek | Foto: Universal Music, Renell Medrano, Koláž Headliner

Plastická operace pozadí a nepřiznané děti. Válku Drakea a Kendricka Lamara vyhrávají fanoušci

Klání lyrických gladiátorů Drakea a Kendricka Lamara je spektáklem, který tu dlouho nebyl. Ať už to dopadne jakkoliv, fanoušci v rapovém Koloseu si přijdou na své. A o to jde.

Neshody a vymezování se je v samotném DNA rapového žánru. Tito dva umělci ale nejsou žádní gangsteři: Drake je známý popovými a tanečními hity, zatímco Lamar za své texty získal Pulitzerovu cenu.

Umělci se nemají v lásce už nějakou dobu, je to ale až teď, co se začali explicitně urážet. Minulý říjen vydal Drake album For All The Dogs. V písni First Person Shooter oznamuje rapper J. Cole, který je na featu, velkou trojku „the big three“: Drakea, J. Cola a Kendricka Lamara.

Lamar se ale jako člen této trojice nevidí. Oba rappery posílá do háje s tím, že na vrcholu je jen on sám. „Motherfuck the big three, nigga, it’s just big me,“ říká v tracku Like That na albu We Don’t Trust You umělců Futurea a Metro Boomina.

Drake následně vydává tracky Push Ups a Taylor Made Freestyle (ten je stažený z platforem kvůli možnému porušení autorský práv, informuje Rolling Stone. Drake, za pomoci umělé inteligence, využil hlasu rapperů Tupaca Shakura a Snoop Dogga). Kendrick reaguje dalšími tracky Euphoria a 6:16 in LA. Drake odpovídá písní Family Matters. Kendrick nepolevuje a přichází s meet the grahams a Not Like Us. V době psaní tohoto textu má poslední slovo Drake s písni The Heart Part 6.

Do této šarvátky se přidal i beatmaker Metro Boomin s trackem BBL Drizzy, odkazující na nařčení, že Drake podstoupil plastickou operaci svého pozadí.

Konflikt je specifický typem použitých urážek. Vzduchem létají nařčení z domácího násilí či z pedofilie. Když se k tomu přidají bars o tom, že má Drake nepřiznanou dceru a Lamarovo dítě není jeho, je z toho těžce stravitelný koktejl.

Šarvátka se ale dostala i mimo hudbu. Jeden ze členů Drakeovy ostrahy byl postřelen. Policie také řeší řadu případů, kdy se do vily kanadského rappera snažil někdo vloupat. 

Na každé válce někdo profituje. Zde to je nahrávací společnost (oba vydávají pod Univeral Music Group), streamovací platformy a fanoušci. Doufejme, že se tato bitva obejde bez dalšího násilí. Ačkoliv je konflikt vyhrocený, rozhodně by měl zůstat v nahrávacích studiích.