Obrázek k článku Pink Floyd stahují svou hudbu ze streamovacích služeb v Rusku a Bělorusku
| Šárka Hellerová | Foto: Warner Music

Pink Floyd stahují svou hudbu ze streamovacích služeb v Rusku a Bělorusku

Kromě nahrávek Pink Floyd od roku 1987 do současnosti stahuje jako vyjádření solidarity s Ukrajinou David Gilmour i svou veškerou sólovou tvorbu.

Ze všech digitálních platforem v Rusku, které napadlo Ukrajinu a v Bělorusku, které dovoluje Putinovi využívat k útokům své území, zmizí alba A Momentary Lapse of Reason z roku 1987, The Division Bell vydané v roce 1994 a The Endless River z roku 2014, plus čtyři sólová alba Davida Gilmoura. 

„Ruští vojáci, přestaňte zabíjet své bratry. Tato válka nebude mít vítěze. Má snacha je Ukrajinka a moje vnučky chtějí navštívit a poznat svou krásnou zemi. Putin musí jít,“ napsal Gilmour již 1. března na Twitteru.

„Jsem znechucen Putinovou invazí na Ukrajinu. Podle mého názoru je to zločinná chyba, čin gangstera, a je třeba uzavřít okamžité příměří,“ napsal v otevřeném dopise devatenáctileté fanynce z Ukrajiny Roger Waters, který skupinu Pink Floyd opustil již v roce 1985. Alina Mitorfanova se na něj obrátila s tím, že nechápe, jaktože se jako někdo, kdo napsal tolik protiválečných textů, dosud nevyjádřil. „Sdělte světu, jaký je váš postoj,“ vyzvala ho.