Obrázek k článku „Plíhal radši stáhnul zvuk a hrál Tetris.“ Petr Fiala z Mňágy oprašuje první sólovku
| Lukáš Rešl | Foto: Warner Music

„Plíhal radši stáhnul zvuk a hrál Tetris.“ Petr Fiala z Mňágy oprašuje první sólovku

Po třiceti letech vychází album Nečum a tleskej! (vol. 2). Frontman Mňágy a žďorp na něm společně s Karlem Plíhalem prozkoumával taje domácího nahrávání. Jejich seanci na několik dnů přerušila kultovní hra Tetris.

Původní deska vyšla v září roku 1994. O její produkci se v roli hudebního režiséra i aranžéra postaral písničkář Karel Plíhal, který na desku nahrál také některé klávesové a kytarové party. Všech patnáct písní teď získalo nový zvuk. 

Na jejich nahrávání po třiceti letech zavzpomínal sám hlavní protagonista. „S albem mi velice pomohl Karel Plíhal, jako producent i jako hráč na nejrůznější nástroje. Natáčelo se v jeho olomouckém studiu. Oba jsme tehdy propadli kouzlu domácího nahrávání, objevovali jsme zvuky v sampleru a celkově jsme se moc dobře bavili,“ vzpomíná Petr Fiala.

Album točil v době, kdy si chtěl zpestřit čas mezi řadovými deskami své domovské kapely Mňága a Žďorp. V té době se mu totiž nakupily písničky, ovšem často v jiném aranžmá, než se kterými pracoval ve svém hlavním projektu. Proces natáčení ale nakonec nebyl úplnou procházkou růžovým sadem, jak sám Fiala dále objasňuje.

„Karel byl celkem přísný, hlavně na zpěv, a jednou mě nechal zpívat jednu písničku od rána do večera. Veškeré mé pokusy komentoval slovy: "Je to nějaký hovězí…" Později už jen: „Hovězí“," vypráví Petr Fiala. "Když jsem se jeden večer vykradl z nahrávací místnosti do režie, abych se podíval, co se vlastně děje, našel jsem Karla, jak se houpe na židli opřený nohama o mixpult, hraje Tetris a zvuk má stažený na nulu. Beze slova jsem si sbalil batůžek, odjel domů. Vrátil jsem se k nahrávání zase až po několika dnech.“

Nejvýraznějším kouskem alba se postupem času stala píseň Měsíc, kterou skupina Mňága a Žďorp zasadila natrvalo do vlastního playlistu. Album se ale křtu dočkalo křtu až letos, Jeho kmotry se 5. září v Ledárnách Braník stali "rožnovská kamarádka a pražská herečka Kristýna Ryška a pardubický démon z Vypsané fiXy Márdi.“

Petr Fiala za svou kariéru stačil nahrát ještě jedno sólové album, jež získalo titul Je čas (2005). Reedice alba Nečum a tleskej! (vol. 2) vyšlo při výroční jubilea na digitálních platformách a poprvé také ve vinylovém formátu.