Obrázek k článku GLOSA: Blues na koksu. Ozzy v novém singlu s Billy Morrisonem pořád nemá dost
| Štěpán Kordík | Foto: The Label Group

GLOSA: Blues na koksu. Ozzy v novém singlu s Billy Morrisonem pořád nemá dost

Nevím, kdo drží Ozzyho naživu, ale děkuju mu. To je jeden z komentářů pod novým singlem s názvem Crack Cocaine. A vystihuje to naprosto přesně. Přes různé zdravotní obtíže Ozzy v 75 letech dokazuje, že má pořád tah na bránu.

V roce 2022 vydal Ozzy Osbourne své (zatím?) poslední studiové album Patient Number 9. Je plné spoluprací s hvězdami jako Jeff Beck, Tony Iommi a dalšími. Po zhoršení zdravotního stavu a zrušených koncertech by jeden řekl, že už to Ozzy zabalí. Ale na to má příliš tuhý kořínek a velkou chuť dělat muziku. To dokazuje v posledním počinu, kde hostuje Billymu Morrisonovi.

Crack Cocaine je druhou skladbu z Morrisonova nadcházejícího alba The Morrison Project. Britský kytarista je známý hlavně z kapely Billy Idola. Kromě zmiňovaných hudebníků je součástí ansámblu ještě Steve Stevens, též známý svou spoluprací s Billy Idolem. Album bude obsahovat 12 originálních kusů, a kromě Ozzyho se na něm objeví např. Steve Vai nebo John5.

Crack Cocaine se Ozzymu jistě trefuje do vkusu. Zvuk je přísný, konkrétní a vcelku zprodukovaný. Produkční studiová práce je slyšet i za Ozzyho vokálem. Ve svém věku se za trošku podpory prostřednictvím technických vymožeností nemusí stydět. Stále mě fascinuje, že Ozzy, který poslední desítky let působí v rozhovorech jako zmatený chaotik, se dovede postavit k mikrofonu a vystřelit sebejistý vokál. Je to úkaz.

Píseň začíná bluesovým riffem na podladěnou elektrickou kytaru, který vzápětí vystřídá uderná rytmika s tvrdými kytarami včele. Místy slyším inspiraci Zakkem Wyldem. Vše plyne v houpavém rytmu. Pak se přidává Ozzy a svým nezaměnitelným projevem dává písní pevný charakter. Textově je Crack Cocaine o srovnání lásky se závislostí. Komu jinému bychom taková slova měli věřit než právě Ozzymu. Celkově je to povedený nářez.

Singl Crack Cocaine ukazuje nejen to, že Ozzy má stále elán, zároveň přislibuje dobrou desku od Billyho Morrisona. V klipu, kde mimochodem hraje dcera Michaela Jacksona Paris Jackson, jsou všichni plní energie. Tak ať jim to vydrží.