Obrázek k článku Chatrné zdraví nebo strach z násilností? Proč Ozzy Osbourne opouští Ameriku
| Šárka Hellerová | Foto: Epic Records

Chatrné zdraví nebo strach z násilností? Proč Ozzy Osbourne opouští Ameriku

Není to ani měsíc, co Osbourne překvapil na Hrách Commonwealthu prvním vystoupením po operaci krční páteře. Byl to jeho první výlet do Anglie po mnoha letech. Nyní se tam hodlá po dvou dekádách za oceánem vrátit natrvalo.

Letošní rok je pro třiasedmdesátiletého rodáka z Birminghamu rušný. Mezi zásadní události patří, že vydal album Patient Number 9, na které přizval řadu hvězdných hostů. Podílel se na něm kytarista Black Sabbath Tony Iommi, Jeff Back či Eric Clapton. Krátce před svou smrtí přispěl i bubeník Foo Fighters Taylor Hawkins.

Vzhledem k tomu, že v červnu Osbourne musel podstoupit druhou operaci krční páteře, ovšem nebylo vůbec jisté, zda se ještě někdy vrátí na pódium. Když ho poprvé, půl roku před akcí, oslovili organizátoři Her Commonwealthu, které se letos v srpnu konaly v jeho rodném městě, odmítl. V aktuálním a otevřeném rozhovoru pro britský nedělník The Observer Osbourne popisuje, že když se ho pořadatelé zeptali podruhé, jestli by nemohl přijet, rozhodl se po úvodním zaváhání, že to dá.

„Do háje s tím, jdu do toho. Je to jedna písnička. Zpíval jsem ji každý večer posledních 55 let, takže nehrozí, že zapomenu její zatracená slova,“ pomyslel si a vydal se i přes obavy, co s ním v jeho křehkém zdravotním stavu udělá transatlantický let, do Velké Británie zazpívat Paranoid.

Jeho rodina ho po vystoupení v úžasu sledovala, jak si to zpět k autu štráduje bez hůlky. „Prostě šel, úplně normálně. S (dcerou) Kelly jsme byly za ním a říkaly si, kristepane!“ popisovala Sharon Osbourne, jak blahodárné účinky na jejího muže krátké vystoupení mělo.

Rozhovor se z velké části věnuje zpěvákovu zdraví a Osbourne v něm prozrazuje i to, že si dokonce v jednu chvíli přál, aby se druhý den neprobudil. „Protože to byla strašná agónie.“ Vysvětluje také, proč se rozhodl v únoru příštího roku přestěhovat zpět do Británie.

Odmítá, že by se tak rozhodl kvůli chatrnému zdraví. Chce prý zpět domů, protože se mu zdá, že Amerika zešílela. „Je čas. Amerika se drasticky změnila. Už to vůbec nejsou Spojené státy. Nic tu není spojené. Je to nyní divné místo pro život.

„Všechno je zde směšné. Mám po krk toho, že jsou zde každý den zabíjení lidé. Bůhví, kolik lidí zemřelo při střelbách ve školách. Taky se střílelo na koncertě v Las Vegas. Je to naprosto šílené,“ povzdechl si hudebník. „A nechci zemřít v Americe. Nechci být pohřbený na zatraceném Forest Lawn (oblíbený hřbitov celebrit v Los Angeles). Jsem Angličan. Chci se vrátit. Ale kdyby má žena řekla, že budeme žít v Timbuktu, půjdu tam,“ tvrdí zpěvák. Nakonec ale uzná, že je čas se vrátit domů. Otevřený rozhovor končí odhodláním opět vyrazit na turnéa  zmínkou o možné další desce s kytaristou Iommim. „Ještě jste neviděli můj konec,“ slibuje Ozzy