Obrázek k článku Vychází poslední živák Mekyho Žbirky. Výstava Roky a dni se stěhuje do Londýna
| Lukáš Rešl | Foto: Universal Music

Vychází poslední živák Mekyho Žbirky. Výstava Roky a dni se stěhuje do Londýna

Přesně dvacet let od vydání posledního záznamu živého koncertu Mira Žbirky se veřejnosti nyní nabízí také živák jednoho z posledních koncertů ikony tuzemské hudební scény.

Záznam byl doposud k dispozici pouze jako součást luxusní knihy Miro Žbirka – Roky a dni (Ikar 2023), od 6. září je však dostupný „pro všechny“. „Nové live album Miro Žbirka – aLive zachytává atmosféru jednoho z jeho posledních koncertů, který byl plný hitů jako Atlantída, 22 dní, Balada o poľných vtákov a dalších, ale i silných emocí, které můžou posluchači díky záznamu prožívat zas a znovu,“ píše se v tiskové zprávě k nahrávce, jež je k dispozici na CD, LP a také streamovacích platformách.

Mekyho na nahrávce doprovází kapela složená ze zkušených hudebníků v čele s kytaristou Honzou Ponocným. Dalšími členy doprovodného souboru byli Matyáš Vorda (bicí), Honza Horáček (kytara, klávesy) a Aleš Březina (baskytara). Zpěvačka Martha zazpívala svůj part v hitu Čo bolí, to prebolí. Speciální živé album zachycuje poslední koncertní momenty legendárního Mekyho, jenž zemřel v listopadu roku 2021 na zápal plic. 

Zavzpomínat mohou na Žbirku fanoušci i na Slovenském velvyslanectví v Londýně. Od  17. září zde bude k vidění výstava Miro Žbirka – Roky a dni, jež už byluvedena v Praze a Brtislavě. Slavnostního zahájení se zůčastní osobnosti, jako je fotbalista Petr Čech, výtvarnice Míla Fürstová nebo zpěvačka Karin Ann. Ještě letos je plánovaná také série koncertů Miro Žbirka Symphonic Night, která se uskuteční Bratislavě 24. a 25. října (Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu) a také v Praze 15. prosince (O2 universum). Bratislavské koncerty proběhnou v podání Symfonického orchestru Slovenského rozhlasu pod taktovkou dirigenta Adriána Kokoše, a to společně s exkluzivními hosty. V Praze budou naopak Mekyho hity svěřeny do rukou Karlovarského symfonického orchestru.