Obrázek k článku OBRAZEM: Tisková konference Depeche Mode připomněla zlaté časy hudebního průmyslu
| boi | Foto: Sven Darmer a Tomáš Martínek

OBRAZEM: Tisková konference Depeche Mode připomněla zlaté časy hudebního průmyslu

Pozornost hudebního světa se dnes upřela na Depeche Mode. Na staromódně pojaté tiskové konferenci tam skupina oznámila nové album a turné nazvané Memento Mori. Jakou mělo setkání s novináři a fanoušky atmosféru?

Pro Depeche Mode to nebyl dobrý rok. Museli se vyrovnat se smrtí Andyho Fletchera, který byl organizační duší skupiny. A rozhodnout se, zda budou pokračovat bez něj. V době, kdy veškerá podobná oznámení stačí jednoduše vypustit na internet, se Dave Gahan a Martin Gore rozhodli svoje plány oznámit na mezinárodní tiskové konferenci v Berlíně, tak jako se to dělalo za starých časů před sociálními sítěmi.

Do sálu Berliner Ensemble se sjeli fanoušci v černém, stejně jako média z celého světa ve velkém. A to i přestože informace o albu i turné už dávno prosáknula na internet. Touha být u toho jednoznačně zvítězila.

Už od jedenácti dopoledne se na místě akreditovali novináři a fotografové z celého světa, aby se včas dostali do sálu. Bez příslušné visačky to možné nebylo. My jsme ji naštěstí měli.

V divadelním sále už bylo vše připraveno na nadcházející tiskovou konferenci. A řady sedadel se začínaly plnit novináři i fanoušky, kteří měli to štěstí a získali vstup. Pódium ještě zelo prázdnotou. 

Jako první se Gahana s Gorem dočkali fotografové. Ještě před začátkem tiskové konference byl přichystaný photo pool pro akreditované novináře. 

Přestože album i turné ponese název Memento Mori - pamatuj na smrt - Martin Gore i David Gahan byli evidentně v dobré a povznesené náladě. Do objektivů novinářů se bezprostředně smáli.

V divadelní hledišti už mezitím bylo plno. I když to byla trochu hra. Všichni novináři už měli v mailech a redakčních systémech připravenou k vydání embargovanou tiskovou zprávu s termíny a podrobnostmi světového turné. 

Dobrá nálada panovala i během dotazů. Kapelu pobavil dotaz, zda uvažovali o akustickém koncertu. "To by nešlo, když jsme elektronická kapela," odvětil Dave Gahan. 

Oznámení plánů Depeche Mode mezi novináři a fanoušky přihlíželi i dva koncertní členové, kteří kapelu na nadcházejícím turné doprovodí.

A co bylo na tiskové konferenci nejdůležitější? Potvrzení, že Depeche Mode skutečně pokračují. A že se na ně 30. července 2023 můžeme těšit i na pražském letišti Letňany. A že vzhledem k pompézně pojaté tiskové konferenci jsou i ve dvou pořád tou kapelou, která má styl a umí dělat věci ve velkém a aby o nich bylo slyšet.