Obrázek k článku OBRAZEM: Marge Simpsonová i zabijáci. Festival Obscene Extreme hostil podivíny
| Radek Pavlovič | Foto: Ondřej Helar

OBRAZEM: Marge Simpsonová i zabijáci. Festival Obscene Extreme hostil podivíny

Na tenhle ročník se čekalo sakra dlouho! A pak se největší a nejdivočejší festival přátelský k podivínům konečně odehrál a opět unesl všechny přítomné na domovskou planetu. Radost i uvolněnost byla cítit na každém kroku! Tedy kromě jiných odérů!

Letošní Obscene by ze všeho nejvíc vystihovala slova jako „klasický“, „tradiční“, případně „návrat ke kořenům“. Třiadvacátá edice nabídla všechno, co dělá Obscene Obscenem – silný a pestrý line-up poskládaný z kapel z celého světa, krátké a svižné sety a celý zástup bizarně oblečených (či vůbec neoblečených) lidí, kteří se nebáli rozpoutat pod pódiem patřičné peklo. Pro neznalé oko to snad může vypadat jako ujetá party, přitom mírumilovnější akci abyste pohledali. Být znovu uprostřed toho mumraje bylo jako vrátit se domů.

Nejsilnější lineup v historii

Obscene už dávno není jen (gore)grindovou akcí, ale pestrou přehlídkou různých zákoutí hudebního undergroundu. Letošní sestava byla snad nejsilnější vůbec. Legendy typu Dismember, Pig Destroyer, Incantation, Infest, Skitsystem nebo Macabre osvěžovala v lineupu mladá krev. Z nich stojí za zmínku třeba dravý thrashing španělských Crisix, powerviolence lomoz amerických Family Vacation, což je mimochodem boží název, fastcore sypec britských Ona Snop nebo zničující disonantní grindcore skotských Gendo Ikari.

Něco speciálního pak přineslo páteční odpoledne, kdy se za sebou vystřídali čeští Gride, finští Feastem a američtí P.L.F.. Člověk tak mohl hned třikrát vidět, co všechno lze na bicí zahrát. Bez velké nadsázky je grindcore nejvyšší forma lidského snažení ve hře na bicí.

Stage jako namazaný stroj

Fakt, že se všechny kapely střídají na jednom jediném pódiu a že na changeover je vždy pouhých deset minut bez ohledu na velikost produkce, je už festivalový trademark. I letos jela stage ve smrtícím tempu. Na druhou stranu moment, kdy Pig Destroyer jako headlineři sobotního programu přetáhli set o deset minut, se zapíše do dějin jako něco dosud nevídaného. Hned další kapela ale svým krátkým setem zpoždění vyrovnala.

Vypadat jako penis

V kotli pod pódiem se i tentokrát odehrálo mnohé. Roztodivné kreace v bizarních kostýmech se vrátily v plné síle. Šokovala snad někoho ta trojice chlápků, co se převlékla do obřích kostýmů penisů? Vůbec. Bláznivé outfity i zcela odhalená těla patří k Obscenu stejně pevně jako blastbeat.

Když fanoušci platí za kapely…

Sobotní set amerického grindcoru Bandit byl zničující nejen hudebně, ale i pro zpěváka osobně. Není mnoho frontmanů, kteří si na hlavu narvou odpadkový koš, mlátí se vlastní botou, nechají se strkat davem, aby se pak v závěru setu na pódium rovnou vyzvraceli. Proto ani nepřekvapí, že divoký set skončil rozbitým mikrofonem. Bezprostředně po koncertu vyskočil jeden fanoušek na pódium a stage manažerům strčil tři tisíce korun jako odškodné za zničenou techniku. „Nechtěl jsem, aby tady byl kdokoliv na kohokoliv naštvaný. Obscene má být oslava radosti a má nás spojovat,“ vysvětlil.

Obscene Extreme je stále tak trochu jiný festival. A byl i letos.