Obrázek k článku OBRAZEM: Bosonozí a neučesaní Čtvrt na smrt přilákali publikum ne-folkem
| Marek Reinoha | Foto: Marek Reinoha

OBRAZEM: Bosonozí a neučesaní Čtvrt na smrt přilákali publikum ne-folkem

Letošní série Headliner pontonů na Střeleckém ostrově pokračovala koncerty kapely Čtvrt na smrt a písničkáře, který si říká Forth Mountain.

Pod mostem legií se tentokráte představilo pět šestin skupiny Čtvrt na smrt (bohužel hráli bez violoncella), kterou Headliner v loňském roce zařadil mezi 50 nadějí tuzemské hudby. Kapela svoji muziku označuje jako ne-folk a s nedbalou elegancí se v ní pohybuje od poctivého bigbítu, přes alternativní rock, experimentální šanson až k tomu folku, kterého se jako označení bát nemusí.

To vše spojuje neučesaností, punkovou energií, dramatickým zpěvem a výbornými texty, které stojí za to poslouchat. A jak bylo patrné podle ohlasů, tak Čtvrt na smrt nebaví jen nás v redakci, ale i početné publikum, které se na ně na Střeleckém ostrově sešlo.

Po nich se vše ztišilo. Pódium totiž opanoval písničkář Ondřej Sychra aka Forth Mountain se svým potemnělým lo-fi písničkářstvím. Zahrál potemněle melancholické songy vycházející z nejlepších tradic žánru. Nezapřely se vlivy, které na Ondru mělo buskerství a poslouchání kapel a interpretů s „obývákovou“ produkcí.

Jeho set se vyznačoval střídmými aranžemi, příjemnou melodikou a dominovala mu garážově zašpiněná akustická kytara. Na závěr večera u Vltavy, ve které pableskovaly odlesky města, to byla velmi dobrá dramaturgická volba.  

Ponton na Střeleckém ostrově se tak opět ukázal být příjemnou možností, jak strávit v centru Prahy letní večer poslechem dobré muziky. Další možnost bude už v úterý 19.7., kdy bude pódium patřit ženám. Zahrají Fourtuna a Ima Teva.

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.