Obrázek k článku Novozélandský chameleon v Praze. Aldous Harding se poprvé představí Česku
| Ondřej Černý | Foto: Emma Wallbanks

Novozélandský chameleon v Praze. Aldous Harding se poprvé představí Česku

Pokud má Björk nějakou následovnici, je jí právě ona. Aldous Harding (vlastním jménem Hannah Sian Topp) je podobně specifickým, uchopení se vzpírajícím hudebním subjektem, jehož definice je zcela jednoduchá - originalita, muzikalita, překvapivost.

Jak vše funguje naživo se zájemci mohou dozvědět 4. dubna v Paláci Akropolis, kde se odložený koncert uskuteční. A půjde o takovou rodinnou událost. Předskakovat své partnerce bude velšský písničkář H. Hawkline.
Letos v červenci oslaví 33. narozeniny. Psaní muziky se tak věnuje už větší část svého života, neboť s tím začala ve svých patnácti. V osmnácti vzala do ruky kytaru a začala se svou tvorbou vystupovat veřejně. Domovský Nový Zéland jí brzy byl malý, proto se vypravila na cesty a projela Evropu i Kanadu.
K muzice měla vždycky blízko. Její matka Lorina Harding, jež má kanadsko-novozélanský původ, je uznávanou folkovou zpěvačkou a loutkoherečkou. Vždy si byly blízké, ale dozvědět se víc, je v případě Hannah docela problém. Nemá potřebu odpovídat na otázky, především pak ty osobního rázu, pokud nedochází k pocitu, že odpověď vypluje přirozeným, hudebním způsobem.
Své umělecké jméno přijala po nevlastním otci, který se s její matkou oženil, když byla Hannah teenager. Možná už v tu dobu ji to táhlo k muzice, ale než se vypravila na svou vlastní hudební cestu, učednická léta si odsloužila v novozélandské kapele The Eastern, s níž strávila dva roky na turné. Předskakovali například Fleetwood Mac, na což byla Hannah hrdá a velmi jí to zvedlo její umělecké sebevědomí.
Eponymní debut vydala v roce 2014 a od té doby nepřestává udivovat. Svou schopností proměnlivosti, hledání, muzikantského vývoje. Její čtvrtou a zatím poslední desku Warm Chris, která vyšla loni v březnu, lze označit za její dosavadní hudební vrchol. Nabízí na něm svůj standardní hudební styl oscilující mezi weird popem, folkem a indie, přičemž v hudbě Aldous Harding není nic standardního.
K tomu připočtěte její specifické koncertní vystupování, kdy je schopna se do své role tak vžít, že je publikum na vážkách, do jaké míry jde o hru a kde skutečně nastupuje trans a pohlcení hudbou. Standardem jsou také nejrůznější nestandardní outfity a bohaté nástrojové aranžmá. Pražská premiéra Aldous Harding proto slibuje mimořádný, nejen hudební zážitek.
Přispět by k němu měl i písničkář H. Hawkline (vlastním jménem Huw Evans), který v březnu vydal své páté album nazvané Milk For Flowers. Produkovala je Cate Le Bon, s níž zpěvák v minulosti deset let tvořil pár. Od roku 2020 ale žije v Cardiffu společně s Aldous Harding.