Obrázek k článku November 2nd a špinavý soul? Nové skladbě Island takový zvuk sluší
| Šárka Hellerová | Foto: Pavel Jakubka

November 2nd a špinavý soul? Nové skladbě Island takový zvuk sluší

Na singlu Island české kytarové kapely November 2nd se podílel i několikanásobný držitel Grammy Tchad Blake, který stojí za zvukem The Black Keys, Artic Monkeys nebo Pearl Jam.

„Jsi můj ostrov v bouřícím moři, pevná půda pod mýma nohama,“ zpívá Alexandra Langošová v nové písničce. Kapela ji vydala společně s působivým černobílým lyric videem, z kterého se vám zatočí hlava a budete si přát se schoulit v domečku vyzařujícím teplo na ostrově točícím se uprostřed řádících živlů.

Skladbu Island, kterou její producent Boris Carloff posunul směrem k hip-hopu a „špinavému“ soulu, zmíněný věhlasný americký producent Tchad Blake, proslulý výstředními zkreslenými zvuky a prostory, mixoval. November 2nd se s ním propojili díky Suzanne Vega, se kterou byli na turné. „Na albech, pod kterými je Blake podepsaný, jsme vyrůstali. Jeho přínos pro atmosféru skladby, kterou ještě více umocnil, je obrovský,“ říká zpěvačka Alexandra Langošová.

November 2nd nahrávali s Borisem Carloffem, který dle kapely původně rockový základ písničky výrazně překopal. „Spolupráce s Borisem na Island byla velice kreativní. Poprvé jsme stavěli písničku od rytmiky a ne od vokální linky. Vlastně jsme ji úplně rozbili a vystavěli znovu, přitom si ale zachovala svou původní syrovost i kytarový zvuk typický pro November 2nd,“ popisuje Langošová.

Carloff na spolupráci oceňuje nekompromisní a otevřený přístup skupiny k hudbě. „Díky tomu jsme mohli ve studiu experimentovat. Hned na začátku nahrávání jsem jim navrhl změnit celkový rytmus skladby tak, aby vycházel více z hip hopu. Bez problémů to přijali a nahráli základy hned napoprvé a v podstatě jsme na nich nemuseli měnit ani notu,“ pochvaluje si producent, který následně hudebníky nechal jen dohrát další retro reverbové kytarové party, zkreslené fender piano a typické několikavrstvé soulové vokály. Zvuk doplnil úvodním motivem smyčcového orchestru.