Obrázek k článku NEKROLOG: Nic se jí nevyrovnalo. Zemřela Sinéad O’Connor
| Jarda Konáš | Foto: Profimedia

NEKROLOG: Nic se jí nevyrovnalo. Zemřela Sinéad O’Connor

Málokdo naplňuje představy umělce, který si sáhnul ke hvězdám i na dno, tak jako Sinéad O’Connor. Zemřela předčasně v šestapadesáti letech.

Celý svět ji znal především díky hitu Nothing Compares 2 U. Šlo o jednu z esenciálních skladeb začátku 90. let, dodnes ji v tomto kontextu připomínají bilanční články řady hudebních médií. A přitom šlo o skladbu, kterou složil a nahrál Prince už v roce 1984. Sinéad O’Connor však píseň výrazně překopala a udělala z ní hit. Až po tomto úspěchu vzal Prince Nothing Compares 2 U na milost a začal píseň hrávat i na svých koncertech.

Nebylo by ovšem fér O’Connor považovat za zpěvačku jednoho hitu, byť je pravda, že na nekompromisní hvězdný úspěch Nothing Compares 2 U si nikdy znovu nesáhla. Už její debut The Lion and The Cobra naznačoval, že se v Irsku zrodila nová pozoruhodná postava alternativního rocku. Pracovala s biblickými a lidovými motivy, z nichž dokázala vytvářet jedinečné texty plné fascinujících obrazů.

Druhá deska I Do Not Want What I Haven’t Got z ní udělala celosvětovou hvězdu. Album se vyhouplo na první místo prodejnosti v zemích na několika kontinentech, což lze z velké části připsat samozřejmě hitu Nothing Compares 2 U. Zároveň ale O’Connor prohlubovala jak biblické, tak irské lidové a historické motivy a přinesla díky tomu hudbu, jakou tehdejší mainstreamoví posluchači za hranicemi Británie moc neznali.

S každou další deskou sice zájem opadal a po roce 2000 O’Connor opustila vody komerčně úspěšných umělců, zůstávala však koncertně aktivní. Bohužel, střídavě se u ní objevovaly fyzické i duševní problémy, což vedlo k tomu, že se v médiích začala častěji objevovat v souvislosti se svými problémy, nikoliv kvůli nové tvorbě. Je to škoda, protože i na pozdějších nahrávkách zůstávala rockovou experimentátorkou s fascinujícími texty.

V roce 2021 oznámila odchod z hudebního průmyslu. Vydala celkem úspěšnou knihu pamětí Rememberings a plánovala poslední studiovku No Veteran Dies Alone. Její vydání ovšem odsunula na neurčito poté, co její sedmnáctiletý syn v lednu loňského roku spáchal sebevraždu. 

Nyní už bohužel víme, že pokud No Veteran Dies Alone vyjde, zařadí se do smutné kategorie posmrtných studiovek. Úmrtí Sinéad O’Connor potvrdila ve veřejném prohlášení její rodina, žádné další informace však nezveřejnila.