Obrázek k článku Znepokojivé i hladivé. Písničkáři s kytarou u Vltavy zahájili sezónu Pontonů
| Text a foto: Marek Reinoha

Znepokojivé i hladivé. Písničkáři s kytarou u Vltavy zahájili sezónu Pontonů

Každé léto se na Střeleckém ostrově (dříve na Pontonu kotvícího u břehu) koná série koncertů představující tuzemskou hudební scénu mimo mainstream. Jako první letos 30. května hráli sólově vystupující interpreti Barbora Hora a Hello Incognito.

Byl krásný skoro letní podvečer, sluníčku se ještě nechtělo spát, stolky u letního baru pod mostem Legií byly obsazeny a příjemně se zaplňoval i prostor pod pódiem, když na něj vystoupil vydavatel časopisu Headliner Dany Stejskal, aby několika slovy zahájil první epizodu letošní série již tradičních Headliner Pontonů pořádaných ve spolupráci s Malostranskou besedou.

Pro tento večer nachystal dramaturg Pontonů Kay Buriánek vystoupení dvou osobitých písničkářů s kytarou. Jako první se představila Barbora Hora, kterou jsme v Headlineru zařadili mezi 50 nadějí tuzemské hudby. Vloni vydala své debutové EP nazvané The place I´m missing, na kterém představila neotřelé indie folkové songy postavené na kontrastu do detailů promyšlených zajímavých minimalistických kytarových linek a jejího autentického vokálního projevu. 

Tyto skladby, ve kterých se zabývá tématy nečekaných úskalí každodenního běžného života a intimními tématy vztahů k jiným lidem, k rodině i sobě samotné, byly i včera naživo nádherně smutným pohlazením po duši.

Po Barboře se na pódium postavil pohodový písničkář moderního střihu, který si říká Hello Incognito a jehož tvorba se vyznačuje syrovým lo-fi písničkářstvím, zajímavým zvukem kytary, melodickými vokály, ale i znepokojivou atmosférou.

Na Pontonu představil písně ze svého debutového alba Greenhorn z roku 2021 i ty z chystaného nového alba Pluhoy. Včetně již vydaného singlu Mayonaise. Předvedl zábavné vystoupení okořeněné osobitou roztržitou interakcí s publikem.  

Oba interpreti svými vystoupeními přispěli k příjemnému startu letošní sezóny Pontonů, při kterých si můžete v romantickém prostředí Střeleckého ostrova při západu slunce a posléze pod nebem plným hvězd s drinkem v ruce užít večer dobré muziky. Atmosféru akce můžete okusit třeba hned 14. června, kdy vystoupí pražská zpěvačka a producentka Josefína Trantinová aka Fæ Bestia a čerstvý objev bedroompopové scény Máří.

Headliner Ponton #1
Barbora Hora a Hello Incognito
30. květen 2023
Střelecký ostrov, Praha