Obrázek k článku Nejvíce Andělů získal posmrtně David Stypka. Do síně slávy vstoupil Jaroslav Uhlíř
| Šárka Hellerová | Foto: Jan Nožička

Nejvíce Andělů získal posmrtně David Stypka. Do síně slávy vstoupil Jaroslav Uhlíř

V Cenách Anděl Coca-Cola 2021, které se udílely 27.4. v pražském Veletržním paláci nejvíce bodovalo třetí album Davida Stypky.

David Stypka uspěl v kategoriích Album, Sólový interpret a jeho píseň Farmářům se stala Skladbou roku. Svého triumfu už se nedožil, těsně před natáčením totiž v lednu roku 2021 podlehl těžké nemoci.

Rozpracovanou nahrávku za Stypku dokončili jeho spoluhráči z kapely Bandjeez společně s producentem Martinem Ledvinou. „I bez smutných okolností, které provázely jeho vznik, je to mimořádné album, na kterém David znovu připomenul, že popová nahrávka nemusí být triviální, ale s chytlavostí se naopak může vázat i vnitřní síla, hloubka a duše,“ komentoval výsledky hlasování předseda rady České hudební akademie a šéfredaktor Headlineru Honza Vedral. 

S kapelou Bandjeez v rámci slavnostního ceremoniálu na Andělech vystoupila zpěvačka Kateřina Marie Tichá, která se na vzniku nahrávky také významnou měrou podílela. „Řekli jsme si, že to album musíme dokončit. Byla to pro nás částečně berlička, abychom to celý zvládli,“ popsala vznik alba v podcastu Headliner CZ. „Zároveň jsme věděli, že to bude náročný a těžký. Poslouchat ty písničky a dělat na nich, ze všech úhlů je zkoumat a snažit se přijít na to, jak by to David chtěl.“ 

Mezi favority letošních Andělů vedle Stypky patřila se čtyřmi nominacemi také Ewa Farna, která se nakonec s albem Umami stala Sólovou interpretkou. Bodoval i Vladimír Mišík, jeho album Noční obraz uspělo v žánrové kategorii Folk. Anděla za vítězství v kategorii Skupina si odnesla kapela Mirai za desku Maneki Neko. 

Do Síně slávy byl uveden skladatel, pianista a zpěvák Jaroslav Uhlíř. „Patří k tvůrcům se vzácným darem psát písně, jež oslovují posluchače hned na první poslech. Z jejich duše cítíme upřímnou laskavost, lidskost a jemný úsměv. Tedy vlastnosti, které dělají náš život krásnější,“ zaznělo v medailonku přímo během slavnostního ceremoniálu.

V mnoha kategoriích Cen Anděl Coca-Cola 2021 letos bodovaly mladé hudebnice. Objevem se stala zpěvačka Annabelle, jejímuž singlu Runnin’ Out Of F* Time se v současnosti daří i v českých rádiích. S videoklipem Bylo nebylo v režii Jaroslava Moravce uspěla zástupkyně tuzemské r’n’b a hiphopové scény Annet X. V kategorii Alternativa a elektronika akademiky nejvíce zaujala písničkářka Amelie Siba, v jazzu klavíristka Nikol Bóková a slovenské album roku natočilo duo Lash & Grey, ve kterém zpívá Kristin Lash.

„O vítězích letos pod dohledem notáře rozhodovalo 461 akademiků,“ uvedla Petra Žikovská, ředitelka ČNS IFPI, která Anděly vyhlašuje. Ceremoniál Cen Anděl se po dvou letech navrátil k tradičnímu přímému přenosu, během kterého živě vystoupili nominovaní hudebníci. Průvodcem večera byl Martin „Mikýř“ Mikyska. 

Výsledky Anděl Coca-Cola 2021

Síň slávy: Jaroslav Uhlíř
Album: David Stypka & Bandjeez – Dýchej
Skladba: David Stypka & Bandjeez – Farmářům
Skupina: Mirai – Maneki Neko
Sólová interpretka: Ewa Farna – Umami
Sólový interpret: David Stypka – Dýchej
Objev: Annabelle – Runnin’ Out Of F* Time
Videoklip: Annet X – Bylo nebylo (režie Jaroslav Moravec)
Slovenské album: Lash & Grey – Blossoms of Your World
Alternativa a elektronika: Amelie Siba – Love Cowboys
Folk: Vladimír Mišík – Noční obraz
Jazz: Nikol Bóková – Prometheus
Klasika: Ivo Kahánek – Antonín Dvořák: Kompletní klavírní dílo
Rap: Smack – Chimera Pt. 3: Snake
Rock: Sněť – Mokvání v okovech