Obrázek k článku Nejvíc z muzikantů si v roce 2021 vydělal Bruce Springsteen
| Šárka Hellerová | Foto: Danny Clinch (Sony Music)

Nejvíc z muzikantů si v roce 2021 vydělal Bruce Springsteen

Podle žebříčku, který zveřejnil magazín Rolling Stones, si loni Boss přišel na 590 milionů dolarů.

Obrovskou sumu, přesahující dvanáct a půl miliardy korun, Springsteen inkasoval především za prodej svého hudebního katalogu společnosti Sony Music. Přibližně dvakrát díky této transakci překročil například částku, kterou za prodej svého katalogu obdržel o rok dříve Bob Dylan.

Magazín Rolling Stone mimo jiné upozorňuje, že navzdory pandemickému trhu si rockové hvězdy vedly překvapivě dobře, a to především díky rozvíjejícímu se trhu s autorskými právy. Někteří hudebníci měli devítimístné dolarové příjmy navzdory tomu, že koncertování, na němž se v posledních letech vydělávalo nejvíc,  ani v minulém roce zrovna nevzkvétalo.

Jay-Z, který díky svým příjmům umístil na druhém místě, vydělal především na prodeji stremovací platformy Tidal. Třista dva  milionů dolarů za prodej společnosti zakladateli Twitteru Jacku Dorseymu tvoří přes polovinu toho, co loni vydělal.

Jenom Jay-Z, Kanye West a Taylor Swift se mezi hudebníky s nejvyššími příjmy zařadili, aniž by ve velkém prodávali své katalogy. Taylor Swift (na 10. příčce) je jedinou ženou v první desítce žebříčku. V té se nenachází ani žádný umělec narozený mimo Spojené státy.

TOP 10 nejlépe placených muzikantů roku 2021

  1. Bruce Springsteen (590 milionů dolarů)
  2. Jay-Z (470 milionů dolarů)
  3. Paul Simon (260 milionů dolarů)
  4. Kanye West (250 milionů dolarů)
  5. Ryan Tedder (200 milionů dolarů)
  6. Red Hot Chili Peppers (145 milionů dolarů)
  7. Lindsey Buckingham: (100 milionů dolarů)
  8. Mötley Crüe (95 milionů dolarů)
  9. Blake Shelton (83 milionů dolarů)
  10. Taylor Swift (80 milionů dolarů)