Obrázek k článku V superpísni proti rakovině hraje 60 rockových legend. Nechybí Brian May, Eric Clapton či Slash
| Štěpán Kordík | Foto: Peter Blake

V superpísni proti rakovině hraje 60 rockových legend. Nechybí Brian May, Eric Clapton či Slash

Mark Knopfler, kterého známe hlavně jako zpěváka a kytaristu zaniklých Dire Straits, vydává po více než 40 letech znovu skladbu Going Home. Nejedná se však o pouhou reedici, singl spojil více než 60 hudebníků ze samotné špičky showbusinessu, a to za dobročinným účelem.

Going Home je hlavní znělka k filmu Local Hero (Místní Hrdina) z roku 1983. Autorem samotné písně i celého soundtracku je Mark Knopfler. Jedná se o melodickou, instrumentální kytarovou skladbu, která k filmu o ropné rafinerii a skotských vesničanech velmi dobře sedí. Její nové vydání má však podstatně jiný kabát. Na streamovacích platformách je u autorů uvedeno Mark Knopfler’s Guitar Heroes. A kdo jsou tedy ti hrdinové?

Je to slušný seznam a jmenovat všechny s malým medailonkem by nejspíš vydalo na knihu. Už na začátku skladby slyšíme jednu z největších legend kytarové hudby, Jeffa Becka, který před nedávnem odešel. Mezi kytaristy je dále například David Gilmour, Ronnie Wood, Slash, Eric Clapton, Bruce Springsteen, Joe Walsh, Brian May, Tony Iommi, Pete Townshend, Buddy Guy a další stylotvůrci. Z mladší generace je to například mistr slide kytary Derek Trucks, nebo nekompromisní bluesman Joe Bonamassa. Ve skladbě ovšem neslyšíme pouze kytaristy. Bicí na střídačku obsloužili otec a syn Ringo Starr a Zak Starkey, baskytaru nikdo jiný než Sting a foukací harmoniku přidal Roger Daltrey, který na přebalu s úsměvem dřepí na anglické telefonní budce. Uf, jen z těch jmen mám husí kůži.

Nová verze Going Home je poznání delší než její původní vydání. Má necelých 10 minut a každý z kytaristů přispěl kratším či delším úsekem. Některé lze v nahrávce díky jejich ikonickému stylu hraní rozeznat. Jeden by řekl, že tolik kytar dohromady bude blázinec, ale není tomu tak. Spoustu partů se spojuje v jakési ambientní plochy, v některých je pouze vybrnkáván doprovod a výrazné melodie tak mají dostatek prostoru. V intru se licky vkusně střídají, často ve formě otázka – odpověď. Po necelých 3 minutách nastupují bicí a poprvé přichází naplno přiznaná hlavní melodie. Celkově kytary hodně „zpívají“, i díky tomu je skladba příjemně poslouchatelná, i když by vzhledem ke své délce a počtu nástrojů mohla sklouznout k monotónnosti. Žádné nezáživné a dlouhé preludování se nekoná.

Singl produkoval Guy Fletcher (Dire Straits), který svým partem také přispěl. Autorem přebalu je Sir Peter Blake, který spolupracoval například s The Who, The Beatles aj. Jak již bylo zmíněno, skladba byla nahrána za charitativním účelem. Konkrétně pro podporu britské nadace proti rakovině Teenage Cancer Trust a její americké varianty Teen Cancer America. Nadace každoročně pořádá velké charitativní koncerty a úzce spolupracuje například s The Who.

Going Home je víc než jenom singl v řadě. Takové spojení hudebníků se jen tak nevidí. A je správné, že se spojili pro dobrou věc. Sám Knopfler tvrdí, že sám nečekal, jak se to nakonec vyvine. A povedlo se mu to parádně.