Obrázek k článku Nejlepší jazzovou fotografii loni pořídil učitel tělocviku z Francie
| Šárka Hellerová | Foto: Hervé Escario

Nejlepší jazzovou fotografii loni pořídil učitel tělocviku z Francie

Spolu s dalšími fotografiemi desátého ročníku prestižní mezinárodní soutěže Jazz World Photo je vítězný snímek do 10. června vystavený v Trutnově.

Britského jazzového hudebníka Shabaku Hutchingse, známého z kapely Sons of Kemet, francouzský fotograf Hervé Escario zachytil na koncertě ve francouzském Lille. Hutchings zde zrovna vystupoval s tělesem The Comet Is Coming. Vítězové jubilejního ročníku soutěže byli vyhlášeni tradičně v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Jazzinec v Trutnově. Den předtím byla zahájena výstava ve výstavní síni zdejšího městského úřadu.

Atmosféra vítězného snímku zaujala mezinárodní porotu, která ho vybrala z víc než sto třiceti fotografií z třiceti zemí světa. Mezi osobnosti, které nasměrovaly jeho život řadí Escario amerického saxofonistu Archieho Seppa a českého fotografa Josefa Koudelku. Pravidelně fotí na akcích Tourcoing Jazz Festival, Dunkerque Jazz Club a Jazz en Nord Festival.

Vyhlášení vítězů Jazz World Photo 2023 objektivem Jindřicha Oplta

Druhé a třetí místo obsadili umělci z Polska a Rumunska. „K našemu překvapení vyhrál stejně jako loni fotograf z Francie. Obecně se dá říct, že několik let za sebou se v top 30 nejlepších snímků objevují nejčastěji fotografové právě z Francie, Itálie a Polska“, komentuje výsledky zakladatel soutěže, fotograf Patrick Marek.

„Vzhledem k tomu, že to byl historicky první ročník s registračním poplatkem, jsme vděční za tak velký zájem autorů z celého světa”, říká Tomáš Katschner, který se podílí nejen na organizaci Jazz World Photo, ale v Trutnově též založil festival Jazzinec. Fotograf Ivan Prokop, který rovněž patří k zakladatelům soutěže si pochvaluje, že ačkoliv se letos na předních příčkách neumístily žádné fotografky, počet jejich registrací je rok od roku vyšší. „Jsme rádi, že naše soutěž není ryze mužskou záležitostí,“ říká.

Atmosférická momentka, které porota přidělila druhé místo 

Polák Dariusz Kwapisiewicz si jazzovou fotografii zamiloval díky festivalu Love Polish Jazz, na němž vznikl i snímek, který se letos na World Jazz foto umístil na druhém místě. Je na ní jazzman Richad Bona.

Na třetím místě Jazz World Photo 2023 se umístil černobílý portrét 

Třetí Dragoslav Nedici z Rumunska vyfotil hudebnici Liv Warfield na Garana Jazz Festivalu.