Obrázek k článku Nedávno se téměř rozplakal na pódiu, teď Jamese Hetfielda s Metallikou opět nic nezastaví
| Liv Boková | Foto: Universal Music

Nedávno se téměř rozplakal na pódiu, teď Jamese Hetfielda s Metallikou opět nic nezastaví

V plné síle a s monstrózním setlistem napěchovaným thrash metalovými hity objíždějí evropské stadiony a festivaly. Ve středu 22. června se na letišti v pražských Letňanech představí i s oporou dalších čtyř kapel včetně heavy respektive glam metalových Five Finger Death Punch a Steel Panther.

Na jednodenním festivalu Prague Rocks je v den se souměrným datem 22. 6. 22, doplní také ukrajinští The Hardkiss, kteří se minulý týden představili na festivalu Rock for People. Na programu jsou i americké rockové party Red Fang a výrazně mladší S8nt Elektric, kde hraje na bicí Slashův syn London Hudson, který tak v Praze vystoupí na stejném místě jako jeho ikonický táta s Guns N' Roses, jen o pár dní později.

Vrcholem programu letošní druhé letní noci bude vystoupení dnes už více než čtyřicetileté Metalliky. Můžeme se těšit na koncert plný hutné heavy muziky, ale možná také silných emocí. Tak moc, jako při turné v Brazílii, jich ale s velkou pravděpodobností nebude. O první dojemný moment se postarala žena, která přímo v místě konání koncertu v Curitibě porodila za znějících tónů klasiky Enter Sandman. Frontman James Hetfield ji pak dojal k slzám, když jí telefonoval, aby jí k pogratuloval.

O pár dní později, zhruba před šesti týdny, byl přímo na pódiu na stadionu Estádio do Mineirão v Belo Horizonte naměkko sám Hetfield. Desetitisícům přítomných fanoušků se svěřil s tím, že se v posledních dnech potýkal s úzkostmi.

Osmapadesátiletý kytarista a zpěvák těsně před tím, než se Metallica pustila do pecky Sad but True promluvil k přítomnému publiku: „Musím přiznat, že než jsem sem přišel, necítil jsem se moc dobře. Cítím se trochu nejistě, jako bych byl starý chlap, který už nemůže hrát – a všechny ty kecy, které se mi honí v hlavě. Promluvil jsem si s klukama a oni mi pomohli. Jednoduše. Objali mě a řekli: ´Hele, pokud se budeš na pódiu trápit, kryjeme ti záda.´ A řeknu vám, že to pro mě znamená celý svět.“

V tu chvíli k němu bubeník Lars Ulrich, kytarista Kirk Hammett a baskytarista Robert Trujillo vyrazili a opět ho objali.

Hetfield se slzami v očích pokračoval: „A když vás tady všechny vidím, vím, že nejsem sám. Nejsem sám. A ani vy nejste sami.“

Připomeňme, že frontman Metalliky v průběhu kariéry bojoval se závislostmi a na poslední odvykačce byl v roce 2019, což veřejně odhalil až loni. 

James Hetfield přiznává, že trpěl úzkostmi a nejistotou, jestli na to ještě má.

Na starý kontinent už kapela dorazila v plné síle a všechny tři dosavadní evropské koncerty odehrála s ohromným nasazením.

Do programu napěchovaného hity zařadila celkem šestnáct skladeb. Jednu z těch opravdu nejznámějších a jinými hudebními skupinami i sólo interprety často přebíranou Enter Sandman servíruje hned zkraje show, už jako třetí v pořadí. Zazní také songy, o kterých by se dalo v souvislosti s živými vystoupeními mluvit jako o raritních, z alb Ride The Lightning, Load či St Anger.

U veteránů, jako jsou pánové z Metalliky, by bylo snadné sklouznout k automatickým předpokladům, co na jejich koncertě dostaneme. Média však hodnotí jejich vystoupení z minulého týdne v Dánsku, Nizozemsku a Itálii z hlediska výběru písní jako nejunikátnější a nejpestřejší za řadu let. Zpátky jsou písně, které v minulosti hrála jen sporadicky, například Dirty Window, jež na koncertech za posledních osmnáct let zazněla teprve počtvrté. Setlist evropských vystoupení navíc kapela na každém místě mírně obměňuje, a tak se můžeme i v Praze dočkat zajímavých překvapení.

Prague Rocks - lineup: 

Otevření areálu 13.00

The Hardkiss - Сестра 14.00 - 14.45

S8nt Elektric – Subliminal 15.00 - 15.45

Red Fang - Wires 16.10 - 17.10

Steel Panther - Death To All But Metal 17.30 - 18.45

Five Finger Death Punch - Wash It All Away (Explicit) 19.15 - 20.30

Metallica - One (Santiago, Chile, 27. 4. 2022) 21.00