Obrázek k článku NAŽIVO: Kalifornští Xiu Xiu přivezli do Brna nespoutané experimenty
| Marek Reinoha | Foto: Marek Reinoha

NAŽIVO: Kalifornští Xiu Xiu přivezli do Brna nespoutané experimenty

Americká ikona experimentálního zvuku Xiu Xiu překračuje hranice mnoha hudebních žánrů a nebojí se riskovat. Předvedla to i na letošním již 31. albu (ano, čtete správně) Ignore Grief a nyní i v klubu Fléda. Její koncerty jsou událostí, která zůstane v myslích návštěvníků po dlouhou dobu.

Večer na Flédě krátce po osmé večerní svým setem otevřela nová brněnská skupina BREN a rozehřála publikum svojí hutnou muzikou, ve které se mísí temné a naléhavé polohy, jemné melodie a expresivní kytarové plochy. Slyšel jsem je naživo už několikrát a musím říct že na větším pódiu a zejména s opravdu skvělým zvukem jim to hodně slušelo. S velkým povděkem kvituji, že bylo rozumět jejich povedeným poetickým a hodně osobním českým textům reflektujícím křehké mezilidské vztahy.

Po krátké přestavbě pódia na něj nastoupila trojice Xiu Xiu, kterou v současnosti tvoří jeho hnací síla Jamie Stewart, jeho dlouholetá parťačka Angela Seo a nový bubeník David Kendrick známý ze Sparks, Devo a Gleaming Spires. Po krátkém pozdravení publika bez jakýchkoliv dalších řečí započal proud emocionálního písničkářství Jamieho Stewarta ubírajícího se různými směry zabaleného do atonálního chaosu, prskající elektroniky, drtivých kytarových sól a hrůzostrašných riffů, extatické rytmiky a excentrického zpěvu občasně přecházejícího do dementně ječivého vytí.

Kapela zahrála mix songů z nového alba a starších věcí včetně překvapivé prodloužené verze písně Falling od Angela Badalamentiho (z Twin Peaks), které Xiu Xiu přidali energickou, nespoutanou energii postavenou na neuvěřitelných Kendrickových bicích (ten chlap je fakt šílenec), mocných Stewartových kytarách a schopnosti Seové hrát dva party najednou.


Ať již Xiu Xiu prezentovali chaos, ledově chladné emoce nebo experimentální spoušť, ať již hráli hlasitě a razantně nebo jemně a trpělivě, vždy to byla vkusně a kontrolovaně chaotická show, která posluchače vtáhla do sebe.

Byl to poutavý, surrealistický a opojný hudební zážitek, při kterém bylo zábavné sledovat i dění na pódiu. Zejména to, jaké množství nepochopitelných hlukových nástrojů jednotliví členové kapely používají, ať již se jedná o píšťalky, různé shakery nebo gongy a zvonky. Xiu Xiu prostě prokázali, proč jsou považováni za kapelu, která tvoří nejpokrokovější hudbu současnosti. Bylo to prostě skvělé! A pochválit byl chtěl naposledy i zvuk, který byl opravdu nadprůměrný a hodně napomohl vyznění celého koncertu.

Za jediné negativum včerejšího večera považuji poměrně skromnou návštěvu. Přestože muzika Xiu Xiu není úplně po každého, určitě by si zasloužila, aby dorazilo více než těch maximálně 200 lidí (můj optimistický odhad). Vzhledem k tomu, že kapela je na scéně už 25 let, bylo na druhou stranu potěšující, že bylo mezi dorazivšími velké množství mladých lidí, což je důkazem, že tato hudba má stále co nabídnout.

Hodnocení: 82 %
Xiu Xiu, předkapela BREN
Fléda, Brno
24. září 2023