Obrázek k článku NAŽIVO: V čem tkví nenápadná krása koncertů Kateřiny Marie Tiché
| Tereza Stejskalová | Foto: Václav Ryba

NAŽIVO: V čem tkví nenápadná krása koncertů Kateřiny Marie Tiché

Koncerty Kateřiny Marie Tiché a Bandjeez jsou dokonalá harmonie, dokonalé souznění a dokonalý zážitek, který chcete prožít znovu. Diváci v Občanské plovárně si ve čtvrtek 10.8. užívali každou minutu. Atmosféra byla naprosto úžasná.

Je jen málo koncertů, na nichž se vám dostane možnost sledovat tak dokonalé souznění mezi publikem a samotnou kapelou nebo zpěvákem. Kateřina Marie Tichá s Bandjeez jsou důkazem, že to lze vždy. Pokud se jako divák ocitnete na jejich koncertě, budete si ho pamatovat, i kdybyste neznali jedinou píseň, která ten večer zazněla.

Koncert Kateřina otevřela písní Vlci, která diváky okamžitě vtáhla do nálady. Všichni se pohupovali z místa na místo a hlasitě zpívali refrén. Okamžitě se tak probořila přirozená bariéra mezi publikem a pódiem a vše od samého začátku skvěle fungovalo.

Náladu rozproudily skladby, ve kterých Tichou na akordeon doprovází Michal Mihok. Písně Metro nebo Tančíme spolu vás díky specifickému zvuku akordeonu přenesou někam na francouzské předměstí. Vše umocňuje i fakt, že Mihok vyloženě působí jako roztomilý mim, který přehnanými gesty rozdává pusinky na všechny strany a posílá divákům srdíčka ze spojených prstů.  

Kateřina také zmínila vydání své druhé desky, které se neustále odkládá. Termínů, kdy měla vyjít, už bylo několik, tentokrát se smíchem přislíbila, že se snad už opravdu dočkáme v lednu. Do programu zařadila alespoň menší ochutnávku. Zazněla tak například smutná píseň o lásce V Horách, nebo naopak veselá Poprvé o jednom ránu, kdy se probudíš a naprosto nic tě netrápí. Přestože jsou písně nové, diváci na ně reagovali nadšeně a někteří si i pobrukovali refrény, které znali z předešlých koncertů.

Píseň, u které máte husí kůži po celém těle, je rozhodně Vítr. Kateřinu v ní doprovází pouze Pavel Sotoniak na klávesy. A takhle obnaženě je to ohromně emotivní. Na Občanské plovárně navíc všichni z přítomných diváků znali celý text slovo od slova, a Kateřině vytvořili působivý chorál, ve kterém s ní píseň odzpívali.

Dalším emotivním momentem byla již tradiční připomínka Davida Stypky, jehož písně se rozhodli Tichá s Bandjeez stále připomínat. Jeho Farmářům i Čaruj patřily k silným momentům večera.

Bylo až neskutečné, jak dlouhý potlesk zazněl před samotným přídavkem, jen to podtrhlo, že na Občanské plovárně to byl koncert pro opravdu oddané fanoušky.

Jako přídavek si zpěvačka pro fanoušky schovala píseň Příteli a na úplný závěr Zničenou zem. Další z těch, kterou fanoušci zpívají sborem. A v tom je nenápadná krása koncertů Kateřiny Marie Tiché. V momentech, kdy máte opravdu pocit, že publikum a kapela tvoří jedno těleso, které se nádherně doplňuje.

Kateřina Marie Tichá & Bandjeez
Občanská plovárna, Praha
10. srpen 2023
Hodnocení: 85 %