Obrázek k článku NAŽIVO: Placebo v halloweenských maskách zametli nostalgii. Staré hity nebyly třeba
| Text: Jaroslav Astr, Foto: Profimedia (z koncertu 10.10. 2022.)

NAŽIVO: Placebo v halloweenských maskách zametli nostalgii. Staré hity nebyly třeba

Bohatou říjnovou nabídku (nejen) rockových koncertů zvučných jmen, uzavřelo vystoupení jedné ze zásadních formací britské kytarové scény – skupiny Placebo. Kapela se vydala na turné podpořit své letošní nové album Never Let Me Go a po pěti letech se tak zastavila i v Praze.

Natěšení fanoušci ve vyprodané hale O2 Universum zdvořile zatleskali londýnským předskokanům Deadletter, kteří koncert odstartovali krátce před dvacátou hodinou. Placebo zahájili svoji show úderem deváté, kdy se nad pódium zvedlo pět promítacích panelů a v záplavě efektů a valivých riffů skladby Forever Chemicals se posluchačům zjevila celá kapela. A bylo to docela překvapení.

Pódiová prezentace jednotlivých členů kapely totiž rozhodně nebyla civilní. Za bicí soupravou seděl klaun jako vystřižený z hororu IT podle Stephena Kinga, basu a klávesy obsluhoval Frankenstein, na doprovodnou kytaru a klávesy hrál Lucifer, další klávesy a housle ovládala temná síla dívky Samanthy z hororu Kruh. Stefan Olsdal se svým ohozem v latexovém bolerku a punčochami s podvazkovým pasem stylizoval do transsexuála jako z Priscilly, královny pouště. Leader Brian Molko, nejméně nápadný, vybočoval jen v děravých punčocháčích. Škoda, že kapela ten večer zakázala vstup všem fotografům.

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený OFFICIAL PLACEBO INSTAGRAM. (@placeboworld)

Ale sebenápaditější kostýmy by byly k ničemu bez kvalitní muziky. A té se posluchačům dostalo požehnaně. Jako druhá skladba večera zazněl hit Beautiful James a následoval průřez celou novou deskou. Bez komentářů a proslovů, jen s nezbytným pozdravem Ahoj Praho, valili Placebo do fanoušků příděl rockové energie a emocí a celá hala bouřlivě aplaudovala a tleskala do rytmu.

Po každé písni nastala blesková výměna kytar, především u obou hlavních protagonistů. A nutno podotknout, že nástrojový park kapely byl velkorysý. Technici na pódium dopravili i bílý klavír Yamaha, na který Stefan Olsdal odehrál několik písní. Celkem Placebo zahráli osmnáct věcí a potom se rozloučili. Po mohutných ovacích publika se potom na scénu znovu vrátili se třemi přídavky. První byl skvělý cover písně Shout od skupiny Tears For Fears, který nově vyšel na singlu. Následovala skladba Fix Yourself z nové desky a koncert definitivně uzavřel cover skladby Running Up That Hill (A Deal With God) od Kate Bush. Nádherné písně z alba Hounds Of Love, která se díky seriálu Stranger Things připomněla i mladším posluchačům a na streamovacích službách měla vysoká čísla.

Na úplný závěr Brian Molko se Stefanem Olsdalem svými nástroji několik minut vazbili aparaturu do kakofonických zvukových ploch a to byl definitivní konec pražské show. Placebo se představili v plné síle a dopřáli posluchačům strhující zážitek. Je možné, že některým fanouškům chyběla větší porce jejich osvědčených hitů, ale i nová deska obsahuje kvalitní songy a koncert měl spád bez potřeby nostalgického ohlížení. Povedený večer!

Placebo
Praha 31.10. 2022, O2 Universum
Verdikt: 82%