Obrázek k článku NAŽIVO: Nick Cave nechal fanouškům nahlédnout do duše. Z O2 areny učinil svůj svět
| Marek Reinoha | Foto: Marek Reinoha

NAŽIVO: Nick Cave nechal fanouškům nahlédnout do duše. Z O2 areny učinil svůj svět

Nick Cave se letos po pěti letech vrátil s výborným osmnáctým studiovým albem Wild God a vyrazil s ním a s kapelou The Bad Seeds na The Wild God Tour. Sotva česká zastávka v O2 areně v Praze skončila, musím konstatovat, že to bylo jedno z nejpůsobivějších Caveových vystoupení, které jsem zažil. Ne-li to úplně nejpůsobivější.

Potěšilo mě, že si Nick Cave s sebou do Prahy přivezl moji oblíbenou dublinskou postpunkovou partičku The Murder Capital. Jejich výborný koncert, který se konal 26. ledna 2020 v klubu Underdogs´ mám dodnes stále v paměti. Jejich set jsem si užil, ale přesto se mi zdálo, že na ně ta velká hala byla ještě trochu moc. Prostě do ní ještě nedorostli. A navíc postupně se naplňující vyprodaná O2 arena čekala na někoho jiného. Nicméně pokud je někdo přiveze do klubu, mají schopnost ho zbourat stejně jako před čtyřmi lety. A na to se moc rád zajdu podívat.

Přesně a podle plánu, tedy ve 20:30, nastoupila na pódium kapela The Bad Seeds a rozeznělo se instrumentální intro první skladby Frogs. Nick Cave je jedním z těch frontmanů, kterým publikum zobe z ruky. A nebylo tomu jinak ani tentokrát. Jakmile s úsměvem nastoupil na pódium, přitáhl celou halu k sobě a nepustil ji až do konce koncertu. Již při úvodním songu se vypravil na plošinu před diváky v prvních řadách, nakláněl se nad ně, dotýkal se jejich rukou a vyhledával jejich oční kontakt. Byl tu prostě pro ně. A neseděl-li zrovna za klavírem, strávil na plošině před diváky notnou část celého koncertu. Tato blízkost dodávala celému vystoupení na intimnosti a intenzitě, která se přirozeně přenášela do celé arény. Následovala další temně atmosférická skladba WIld God, která dala novému albu jméno. Od toho okamžiku se O2 arena proměnila ve svět Nicka Cavea, svět na hraně temnoty a světla, svět, ve kterém byl jen on a my.

Set byl postaven převážně ze songů z nového alba, zazněly všechny s výjimkou As The Waters Cover The Sea. Do dvou a půl hodinového koncertu se sice vešla spousta jiných písní, ale musím se přiznat, že nejvíce na mě zapůsobily právě ty nové, včetně songů Carnage a White Elephant z alba Carnage, které Nick Cave vydal společně se svým souputníkem Warrenem Ellisem. V průběhu setu se střídala něžnost humorem, apokalyptická dramatičnost s takovou zběsilostí, za kterou by se nemusel stydět žádný hardcorový divočák. Šla z nej neskutečná síla a bylo v něm všechno. Nick Cave zpíval jako znovuzrozený a předváděl všechny myslitelné i nemyslitelné polohy svého hlasu doprovázen Ellisovým andělským vokálem a širokými sbory nad velkolepou instrumentací kapely.

To, co jsme zažili, nebyl jen hudebně brilantní a emocionálně intenzivní koncert, bylo to okno umožňující nám nahlédnout do Caveova nitra, do nejhlubších a nejpoškozenějších zákoutí jeho duše plných emocionální tíhy, kterou v sobě nese. A kdo ví, třeba jsme se alespoň na chvíli stali jeho souputníky na jeho cestě k uzdravení.

Pochvalu si však zaslouží i návštěvníci koncertu, byli tak napojeni na muziku, že když měli být při emotivních baladách potichu, tak mlčeli, aniž by je k tomu někdo musel vyzývat, když mohli vyjádřit nadšení, nebo doprovodit kapelu potleskem do rytmu tak neváhali. A zdálo se mi, že mobilů nad hlavami bylo nezvykle poskrovnu, což také svědčí o síle té muziky.

Verdikt 96 %

Nick Cave & the Bad Seeds, O2 arena, Praha, 18. říjen 2024
The Wild God Tour, Special guest: The Murder Capital