Obrázek k článku NAŽIVO: Nejlepší koncerty jsou nad Temží. Biffy Clyro okouzlili bez podbízení
| Kateřina Nováková | Foto: Petr Klapper (snímek z Rock for People)

NAŽIVO: Nejlepší koncerty jsou nad Temží. Biffy Clyro okouzlili bez podbízení

Skotská trojice Biffy Clyro právě finišuje svoje britsko-irské turné k albu The Myth of Happily Ever After. V Londýně je přivítala vyprodaná O2 arena o kapacitě 20 000 lidí.

Londýnská O2 arena je podle oficiálních údajů kapacitně jen o 2 000 možných návštěvníků větší než ta pražská. Její součástí je i rozsáhlá nákupní pasáž, která celý Millennium Dome (jak se objekt původně nazýval) přifukuje, proto zvenku působí o dost mohutněji. Chcete si to udělat hezké? Vyrazte sem z centra lodí, cesta po Temži trvá od London Bridge do Norton Greenwich, kde aréna leží, zhruba půl hodiny. 

Na tohle turné s sebou vzali Biffy Clyro britskou metalcoreovou partu Architects. Ti minulý měsíc vydali svoji novou desku the classic symptoms of a broken spirit. V hale se jim dostalo spíš vlažnějšího přivítání, od toho si ale pomohli hecováním crowdu k mosh pitům.

Kaskádovité stage Biffy Clyro vévodily očekávatelné obří ledky a bíločervené kulisy, jejichž fragmenty bylo vidět taky během letošního setu kapely na festivalu Rock For People. Už delší dobu doprovází na pódiích hlavní trojici ještě kytarista Mike Vennart a pianista Richard Ingram. Nechyběly ani houslistky oblečené do blyštivých bundiček s vtipným nápisem Biffy Fuckin Strings. 

Biffy Clyro odstartovali opatrně, jeden by si řekl, jestli jsou hlasivky frontmana Simona Neila v pořádku. Už další song A Hunger in Your Haunt, který potřebuje vokál nadoraz, dává vědět, že je jeho hlas tak, jak má být. I tak se ale v obří hale chvílemi odrazí a tluče zvuk kytar a vybalancovat to je chvílemi nemožná záležitost. S třetím songem Tiny Indoor Fireworks už vstávají i lidi sedící na ochozech. Takhle jim to vydrží až do prvního pomalejšího songu, kterým je skladba Machines. Až vás zaskočí ta vřelost, kterou tady dokázal tak velký dav docela přirozeně vytvořit. Během večera nezapomenou Biffy Clyro ani zavzpomínat na jejich první desku Blackened Sky, a to songem 57. Mimochodem tohle jejich album slaví letos 20 let, letí to. Klidnější moment přichází ještě se songem Re-Arange, který začíná Neil opuštěný na podiu, bráchové & dvojčata Johnstonovi se přidávají na refrén. 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Biffy Clyro (@biffy_clyro)

V přídavku je hned pět songů, atmosféra roste od prvního z nich. Tím je intimní skladba God& Satan, přes chórovou starší záležitost Glitter and Trauma, až do monstrózního finále se songem Many of Horror. Až na místy kolísavou kvalitu zvuku jde o perfektní show bez podbízivosti.

Biffy Clyro jsou poslední dekádu na vrcholu britské alternativní scény. A to především díky zlomové desce Only Revolutions, která vyšla v roce 2009 a je jejich doteď nejprodávanější deskou.  I tak si někteří možná vzpomenou, že přesně v téhle O2 areně jim během předávání cen Brit Awards 2017 vyfouklo vítězství v nominaci na nejlepší britskou kapelu holčičí popové trio Little Mix. Hudba ale nejsou závody. Hodí se tomu s odstupem času jenom pousmát, stejně jako hudebním cenám, které se v ten samý den, jako Biffy hráli v Londýně, rozdávaly v Praze. 

Biffy Clyro
Hodnocení: 81 %
O2 arena, Londýn
12. listopad 2022