Obrázek k článku NAŽIVO: Mucha je punk. Lidem sypala perly a vyřídila si to s muži
| Josef Vlček | Foto: Marek Reinoha

NAŽIVO: Mucha je punk. Lidem sypala perly a vyřídila si to s muži

„Jste normální?“ odstartovala Mucha v dlouhých oranžových jednodílných šatech nejspíš z výprodeje svůj koncert v Malostranské besedě. „Já jsem toho včera řekla tolik, že dneska budeme jenom hrát.“ A spustila ječivým hlasem jednu ze svých nejznámějších písní #metoo.

Svůj slib podle očekávání nedodržela a během devadesáti minut mezi písničkami nasypala lidem pořádnou hrst perel. Lidi se bavili. Mucha má totiž tři specifické vlastnosti, které z ní dělají rozdílového hráče českého rocku – energii, prostořekost hraničící s černým humorem a výbornou kapelu, odpovídající jejímu svéráznému naturelu.

Zpěvačka a sice ne zázračná, ale docela kreativní kytaristka si to podle očekávání syrově vyřídila se všemi muži, kteří ji kdy naštvali. Od toho, jehož „opilé semeno“ musela polykat, až po jiného, který se doma jen válí, zatímco ona stepuje v kuchyni a u dětí. Je pozoruhodné, že všechna ta mastná slova a drsné řeči v jejím podání vůbec nezní vulgárně. Svým způsobem je mluvčím určité skupiny žen, které chtějí žít nebo dokonce už žijí jinak, než si žádá současný společenský usus.  

Člověk musí slyšet Muchu vícekrát, protože až tehdy, když už ho přestanou šokovat všechny ty píči, kokoti a prdele v jejích textech, objeví, jak nápaditá je hudba, kterou hraje. Mucha je punk, ale málokterý punk je tak melodicky a instrumentačně nápaditý s řadou tu nečekaných, tu toužebně vyhlížených přechodů. Všichni tři doprovodní muzikanti se po většinu doby tváří nezúčastněně, zabývají se většinou svými nástroji a nechají Nikolu Muchovou, aby u mikrofonu s kytarou a občas i s foukací harmonikou řádila podle svého. 

Specifickým rysem Muchy je smysl pro parodii. Dokáže do svých písní zamontovat citáty z Petra Nováka (Hvězdičko blýskavá) nebo od Elánu (Láska, láska). Ráda si bujně hraje s jazykem („Asi mně pálí dobré dildo“). Do této kategorie legrace patří také dvě písničky, které k pobavení všech zpívala ve slovenštině. Ale u Muchy člověk nikdy neví, co hraje, co myslí vážně a co je jenom fór. Taková neurčitost se stává elementem živelnosti, která je hnací jednotkou jejího vystupování.

Všichni se těšili na závěr, v němž zazněly Nikoliny největší hity, které s ní zpívalo publikum z plna hrdel, - Tos posrals, Ježíš a Debil Kamil („čistič kanálů, co smrdí jak výpary z análů“). Ani nebylo znát, kde končí základní blok a kdy začínají přídavky.

Televize oznamuje, že v novém televizním seriálu Dobré ráno, Brno bude představovat jednu z maskérek právě Mucha. Proč ne, film a divadlo by mohlo být časem její další štací. Ale musí tam představovat tu, kterou je na pódiu.

Mucha
16. prosinec 2022
Malostranská Beseda, Praha