Obrázek k článku NAŽIVO: Málo slov, hodně hudby. Elektronický mág Bonobo vyčaroval hypnotizující show
| Lukáš Rešl | Foto: Kateřina Fialová / Fource

NAŽIVO: Málo slov, hodně hudby. Elektronický mág Bonobo vyčaroval hypnotizující show

S notnou dávkou štěstí jsem na Simona Greena aka Bonoba narazil ještě před samotným koncertem. Se sklopenou hlavou mířil po ulici kamsi směrem od místa, které čekalo na jeho vystoupení, a působil trochu nervózním a zádumčivým dojmem. O pár hodin později předvedl naprosto precizní a dechberoucí podívanou, která publikum uvrhla do devadesátiminutového transu.

Pokud na koncertech vysoce oceňujete propracovaný světelný doprovod, Bonobova show je přesně pro vás. Je totiž opravdu málo umělců, kteří umí tak dobře vyladit živá vystoupení jako tento anglický hudebník, jemuž se přezdívá Mr. Blue. Své o tom mohou vyprávět ti, kteří včera zavítali do Fora Karlín na koncert v rámci Bonobo Fragments Tour 2022. Tenhle hudebně-vizuální zážitek totiž budou ještě dlouho vstřebávat. 

Pojďme ale hezky od začátku. Bonobo si totiž s sebou do Prahy přivezl i podporu, britského dýdžeje, který si říká Poté. Ten odstartoval večírek velmi zlehka a musím bohužel konstatovat, že mi jeho prezentace přišla dost nemastná neslaná. Pravda, byl na to sám a obsluhoval hned několik syntenzátorů a elektronických padů najednou. Jako one man show asi dobré, ale jeho zpěvu nebylo moc rozumět a zvuk místy nebyl zcela vyladěný. Další okolnost, která hrála proti němu, byla i poloprázdná hala, která se v průběhu jeho setu teprve začínala plnit. Každopádně začátek večera mohl být rozhodně i lepší.

Fanoušci ale přišli hlavně na Bonoba a ten rozhodně nezklamal. Své magické vystoupení začal skladbami Polyghost a Rosewood z nového alba Fragments. Publikum okamžitě chytly. Intenzivní vstup perfektně doplnila vizuální forma, která byla ostatně dominujícím prvkem celého večera. Bonobo si zkrátka dal záležet na celkovém vzhledu koncertu. V pozadí na velké obrazovce často probíhalo promítání nejrůznějších přírodních scenérií, což hudbě dodávalo velkolepou atmosféru. Místy jsem měl až pocit, jestli nesleduji spíše film s živou hudbou v pozadí. Skvěle to však fungovalo.

Bonoba na pódiu doplňovalo několik hudebníků včetně trumpetistů, kteří svými nástroji obohacovali již zavedené písně. V průběhu večera se na několik písniček ukázala také americká zpěvačka Nicole Miglis, jejíž zpěv perfektně zapadl do písní jako Shadows, From You nebo No Reason. Ačkoli jsou na studiových nahrávkách těchto songů slyšet jiní hosté, Nicole Miglis tenhle večer ukázala, jak dobře se její zpěv do Bonobových spletitých elektronických melancholií hodí.

Další z řady pozitivních faktorů večera byl bezpochyby i pěkně poskládaný playlist, který plynule gradoval a zároveň prezentoval písně napříč Bonobovou diskografií. Zazněly dokonce i starší písně z úspěšného alba Black Sands, konkrétně Kiara nebo Stay The Same. Zejména u těchto skladeb bylo znát, jak si je zhypnotizované publikum užívá. Z téhle show zkrátka nešlo spustit oči.

Finále večírku zakončila oblíbená Kerala a po jejím konci člověk zase spadl zpátky na zem. Stejně rychle, jak tahle show diváka vtáhla, zase skončila. Bonobo v průběhu večera téměř nemluvil a v podstatě nepřerušovaně hrál, což koncertu dodalo energii. Průlet Bonobovou elektronickou džunglí byl vzorným příkladem, že mlčeti a soustředit se na hraní je pro živá vystoupení zlato. Tenhle intenzivní kulturní zážitek by bavil snad úplně kohokoli. Doufejme, že se u nás Mr. Blue znovu brzy ukáže. Snad to bude dříve než za další čtyři roky.

Bonobo
26.11. 2022 – Forum Karlín, Praha
Předskokan: Poté
Hodnocení: 89%