Obrázek k článku NAŽIVO: Nadupaný koncert. Vousatí Limp Bizkit se nezdržovali sentimentem
| Dominika Fuchsová | Foto: Jan Nožička

NAŽIVO: Nadupaný koncert. Vousatí Limp Bizkit se nezdržovali sentimentem

Skoro tři roky čekali fanoušci na několikrát posunutý koncert americké nu-metalové kapely Limp Bizkit. A vyplatila se každá minuta. Šmrnc celému večeru ve vyprodaném Fóru Karlín dodali i energičtí fanoušci.

Kolem půl sedmé začínají první předskokani a dokazují, jak nevděčnou práci vyfasovali. Rocková parta Blackgold hraje pro poloprázdný prostor. Rozproudit dokáže jen několik prvních řad. S koncem poslední skladby se i část kotle rozuteče pro pivo. Zpátky publikum částečně  dostanou až Wargasm, punková dvojka z Británie. Ohnivé duo energií nešetří a začínají se objevovat první menší lokální moshpity.

Zatímco se pomalu plní plocha u pódia, zpěvačka Milkie učí publikum slova k příští skladbě: „Je to lehké, jsou tam jen čtyři slova: Drink, Fuck, Fight, Love!” Během asi dvacetiminutového setu se zvýšují jak energie, tak zapojení publika. Důvěru v něj má i zpěvák Sam Matlock, který se vrhá s mikrofonem do lidí a nechává se unášet několik metrů na rukách fanoušků.

Několik řad pod pódiem se po chvíli utvoří kruhový prostor, ale místo očekávaného moshpitu se jedná o taneční kroužek. V něm se vystřídá hned několik lidí, co skáčou salta a rozjíždí breakdance. Viditelně se sice baví jen asi prvních patnáct řad, Wargasm se i tak zasluhují o slušný rozjezd večera.

Pár minut před půl devátou se už vyprodaná hala hlasitě dožaduje hlavních hvězd. „Limp Bizkit, Limp Bizkit,“ skandují asi dva tisíce lidí hlasitěji, než všechny fanynky na koncertě Måneskin dohromady.

Koncert odstartuje DJ Lethal pomalým intrem a následně zpěvák Fred Durst odpálí následující jízdu skladbou Show Me What You Got. Úplně najednou se energie celé arény zvedne o sto procent, až se otřásají základy.

Už u druhé skladby Out of Style se publikum zapojuje i se zpěvem. Odměnou je jim obdiv Dursta, který po celý večer udržuje zdravý kontakt s publikem. Nezdržuje se sentimentálními řečmi nebo obligátním: „Praho, jste nejlepší.“ Možná tuší, že s takovou by moc nepochodil. O to více se publikum těší z jeho poznámek jako, že mu podobná energie na koncertě chyběla.

Dvouhodinový koncert je nadupaný a pestrý. Zazní skladby napříč tvorbou Limp Bizkit, ať už z nejprodávanějšího alba Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water, ze staršího Significant Other nebo nejnovějšího Still Sucks.

I přesto se najdou i slabší chvilky. V půlce setu to vypadá, že Limp Bizkit došly hity a koncert se začíná táhnout. Celé to ale naštěstí napraví coververze Nirvany, mix skladeb Heart-Shaped Box a Smell Like Teen Spirit. Během ní se ještě o něco zvednou decibely fanoušků, což se na začátku zdálo, že už snad ani není možné.

Menším zklamáním je absence skladby Behind Blue Eyes, coveru The Who, která má přijít jako první přídavek. V ostatních městech turné se na setlistu objevila, z toho pražského ale vypadla. Nahradí ji cover kapely INXS Don’t Change. Kompenzací je bohatý přídavek, během kterého se na scéně objeví ještě jednou i zpěvák Matlock z Wargasm. A čím jiným uzavřít energický večer, než hitem Break Stuff.

Limp Bizkit
3. duben 2023
Forum Karlín, Praha
Předskokani: Blackgold, Wargasm
Hodnocení: 79 %

V roce 2024 čeká Limp Bizkit třicetileté výročí. Bubeník John Otto je s kapelou od začátku

Po Praze kapela míří přes Frankfurt do Velké Británie