Obrázek k článku NAŽIVO: Kontroverzní Laibach na temné pouti budoucností, v níž Země zemřela
| Marek Reinoha | Foto: Marek Reinoha

NAŽIVO: Kontroverzní Laibach na temné pouti budoucností, v níž Země zemřela

Úsvit třetího tisíciletí lidstva, planeta Země je jen mrtvou skálou plující vesmírem, zničenou válkami, pandemiemi a vším zlem, které lidé páchají. Zbytky lidstva se řítí vesmírem na jediné vesmírné lodi, která veze několik šťastlivců, kteří byli zachráněni před zkázou. Možná přišli o svou historii i o svou planetu, ale dokud ještě žije láska odvážně se vydávají tam, kam se ještě nikdo nevydal.

Slovinská skupina Laibach na příští rok chystá vydání EP Love Is Still Alive, které bude rozšířením hudby vytvořené pro film Iron Sky – The Coming Race režiséra Timo Vuorensola z roku 2019, a které bude sledovat cestu přeživších naší sluneční soustavou. Prvním singlem z EP je song Love Is Still Alive I, který nedávno kapela vydala. A Love Is Still Alive se jmenuje i aktuální turné, v rámci, kterého se 28. října zastavila i v Praze v Paláci Akropolis.

Celý koncert začal tak tak, že na pódium přišla zpěvačka Donna Marina Mårtensson jen s akustickou kytarou a s kapelou za zády začala hrát ústřední melodii onoho singlu Love Is Still Alive I aby se k ní posléze přidal Milan Fras v kovbojském klobouku a začal zpívat „Ztratili jsme Zemi, ale naše láska stále žije“. Potom oba z pódia odešli a kapela vystřihla několik epických a strhujících elektronických verzí singlu na pomezí industriálu, EBM, techna a experimentální elektroniky pouze s občasným roboticky zkresleným zpěvem jedno ze členů kapely. Dvojice se vrátila před publikum až před přestávkou zazpívat poslední verzi téhož songu.

Druhá část setu včetně přídavku byla poskládána koncepčně tak, aby dystopickou náladou navazovala na tu první a obsahovala směs starších songů kapely, které jako by získaly nový význam. Zazněla třeba ikonická Sympathy For The Devil (Time For A Change), při které na projekci střídaly jezdící tanky s obličejem Putina, Ich bin der Engel der Verzweilfung z posledního alba Wir Sind Das Volk, nebo Das Nachtlied I a Al Geist z alba Also sprach Zarathustra a další chuťovky.

Bylo to temné, bylo to uhrančivé, bylo to precizní a bylo to prostě skvělé. Když jsem v roce 2019 psal report z jejich koncertu na Flédě v Brně, který byl součástí jejich turné k albu The Sound of Music, napsal jsem, že to bylo jejich nejlepší vystoupení, které jsem zažil. Už to neplatí.

Laibach
Hodnocení: 90 %
28. října, Palác Akropolis, Praha