Obrázek k článku NAŽIVO: Kytarista Slayer nechal na Rock for People i sólově pršet krev
| Ondřej Kubín | Foto: Marek Reinoha

NAŽIVO: Kytarista Slayer nechal na Rock for People i sólově pršet krev

Kerry King s kapelou zahrál v pozdním odpoledni závěrečného dne hradeckého festivalu kvalitní thrashový set. Možná byl trochu studený, ale každopádně plochu nenaplnil.

Kytarista Kerry King ze Slayer si okolo sebe postavil thrashmetalovou superkapelu. Tvoří ji zpěvák Mark Osegueda (Death Angel), kytarista Phil Demmel (Machine Head), baskytarista Kyle Sanders (Hellyeah) a bubeník Paul Bostaph (Slayer). Sotva před pár týdny s ní vydal svou úplně první sólovou desku From Hell I Rise. Ve stejném složení zahrál i v podvečer posledního dne Rock for People. 



Ač tento projekt nese Kingovo jméno, kytarista sám sebe nestaví nijak do popředí. Během celého vystoupení prostě „jen“ hrál na kytaru – konkrétně na své pekelné véčko - a přecházel mezi pravou stranou pódia a středem.

K publiku nepromlouval, nevyrazil ani hrát na molo, tedy kromě závěrečného rozdávání trsátek a rozloučení. Úlohu frontmana zkrátka plně přenechal Oseguedovi. I ten ale uvedl jen několik skladeb, většinou se totiž rovnou přecházelo na další. A kapela to do lidí „sypala“. 

Setlist sestával ze dvou třetin ze skladeb právě z Kingovy sólovky, došlo ale i na několik pecek samotných Slayer, zazněla třeba Disciple a samozřejmě Raining Blood. Dramaturgicky v tom velký rozdíl nebyl, ostatně i album zní velmi podobně jako řadové desky Slayer. Jen starší hity pochopitelně vyvolaly o něco větší odezvu. Celá kapela hrála technicky výborně, byla to správná thrashová sypačka, King a Demmel drhli riffy i hráli bleskurychlá sóla, Osegueda zpíval skvěle. Jenže… 

Místním posluchačům sice tvrdé kytary rozhodně nejsou cizí, zdá se ale, že je preferují v modernějších podobách, zatímco King a Slayer pro ně asi byli už moc velký metalový old school. A tak jich na plochu největší scény zas tak moc nedorazilo. Obávám se, že ani intenzivnější komunikace s publikem by tohle nijak výrazně nezměnila. Skalní metalisti vpředu u pódia si ale Kingovo vystoupení užili na maximum a i ten moshpit a řádění si dopřáli.