Obrázek k článku NAŽIVO: Krhut s Kozubem ukázali, že zvládnou víc, než příběhy o polonahé babičce
| Tereza Stejskalová | Foto: Petr Hrubeš

NAŽIVO: Krhut s Kozubem ukázali, že zvládnou víc, než příběhy o polonahé babičce

Jiří Krhut a Štěpán Kozub v branických Ledárnách vystoupili v rámci koncertní série Prague Open Air. Hudbu bohatě prokládali humorem, který je s dvojicí neodmyslitelně spjatý. Emoce tak lítaly nahoru a dolů. Diváci se dojímali, ale i smáli. Písně zněly v nových aranžích, které dvojice představila společně s kapelou.

Jiří Krhut se Štěpánem Kozubem vystoupili s kapelou, již kromě elektrické kytary tvořili členové Bandjeez, kteří momentálně hrají s Kateřinu Marii Tichou. Dvojici doprovázela i zpěvačka a skladatelka Barbara Kanyzová. Koncert začal písní Voníš kávou a od té chvíle bylo jasné, že veškeré songy budou plné muzikantských překvapení.

Velmi pěkně vyzněla například píseň Dám Ti Napít. Potichu nás do ní uvedly bicí, následně jsme slyšeli sametový dvojhlas Krhuta s Kozubem, který se mísil s ostatními nástroji. Ty na sebe pěkně reagovali. Chvíli slyšíte víc bicí, chvíli piano a najednou přichází sólo Rudyho Horváta na elektrickou kytarou. Na konci písně Krhut vyzval diváky, aby si s ním zazpívali refrén. Tečku za písní tak udělal jemný sbor, který se nesl areálem.

I tyto melancholické písně byly nemilosrdně prokládány humornými historkami. Došlo na trefné fórky na Pražáky a Brňáky, vyprávění o imaginárním psovi Mussolinim, kterého v Itálii pomáhala Kozubovi hledat půlka pláže, i na Kozubovu babičku, která shodou nešťastných okolností skončila polonahá v nemocničním pokoji u Štěpánova tatínka. Diváci se smáli a je vlastně dobře, že jsou pomalé a často velmi smutné písně této dvojice zpestřené humorem, protože vás to udrží v pozoru. Navíc to od této dvojice jednoduše očekáváte. Díky tomu, že nebylo úplně vyprodáno a kluci s diváky v jednom kuse udržovali kontakt, vznikla atmosféra malého klubu pod širým nebem. Jako by tu show dělali vaši známí jen a jen pro vás. Vy se s nimi zasmějete a zároveň se intenzivně noříte do hloubky jejich písní.

Fórky nás provázely opravdu celým večerem, došlo i na nelítostné parodizování některých českých interpretů, například zpěváka Petra Lexy z kapely Slza nebo bratrů Nedvědů. Nechyběla ani nová verze české hymny, jak by ji pravděpodobně zazpíval Ben Cristovao. V jednu chvíli dvojice přizvala fanynky, které se obě jmenují Michaela, přímo na pódium, aby si mohly zatančit s kapelou při stejnojmenné písni.

Mezi jednotlivými songy nezapomněl Kozub připomenout, že kapela Bandjeez je samozřejmě spjatá se zesnulým zpěvákem Davidem Stypkou a zmínil, že je velmi vděčný za to, že může hrát s někým, kdo doprovázel tohoto skvělého zpěváka. Celá kapela tak poslala zdravici do muzikantského nebe. „Tak jsem si je vycvičil a oni teď dělají takové cipoviny,“ odhadoval Kozub s jakou myšlenkou na Bandjeez asi David momentálně shora pohlíží.

Během koncertu představila svoji tvorbu také Barbara Kanyzová. Nejprve zahrála sama pouze s kytarou svůj singl Rybí Salát, čímž zřejmě vyděsila některé pány v publiku, protože song vypráví o tom, jak menstruace umí ženám znepříjemnit dny. Výběr této písně nicméně přesně zapadnul do dramaturgie celého koncertu a diváci ji vzali s humorem. Následovala píseň Monáda z alba Vzpomněnky, kterou doprovodil i zbytek kapely.  

Když se blížil koncert do finále, zazněly dva největší hity. V Prásknu bičem, díky které vlastně vznikla spolupráce Krhuta s Kozubem, odehrála ústřední melodii v předehře místo piana kytara, což evokovalo začátek nějaké rockové balady. Vyznělo to ale naprosto skvěle. Následně byl doprovod převážně s pianem, elektrická kytara se ale chopila ještě sóla a kapelu doprovodilo i publikum, které znalo celý text slovo od slova. Poté zazněla smutná píseň Někdy se bojím, kterou Kozub věnoval svému tatínkovi, ale také všem, kteří se něčeho bojí a kterým někdo odešel. Bubeník Matěj Drabina ji uvedl xylofonem, což působilo velmi naléhavě. Posluchač byl v očekávání, co přijde dál. Aranžmá evokovalo potok, který se přidáním ostatních nástrojů otevřel doširoka v rozbouřenou řeku.

Včerejší koncert Jiřího Krhuta a Štěpána Kozuba byl krásná podívaná. Kapela dodala všem písním nový život. Čerstvé aranže nutily poslouchat jednotlivé nástroje, díky čemuž vás každá další píseň pohltila a překvapila. Zároveň jste pokaždé na chvíli ostrým humorem vytrženi z toho zvláštního opojení. V téhle době je takového rozptýlení občas prostě třeba. Někdo by mohl namítat, že je to víc stand-up show, ale není to pravda. Koncert byl v tomhle směru naprosto vyvážený dostatkem hudby. A já se už teď těším na to, co přinese nová deska této svérázné dvojice.

Hodnocení: 80 %

Jiří Krhut & Štěpán Kozub s kapelou
Prague Open Ain, Ledárny Braník, Praha
23. červen 2024