Obrázek k článku NAŽIVO: John Scofield hrál v Brně Boba Dylana, Neila Younga i sám sebe
| Ondřej Bezr | Foto: Martin Zeman

NAŽIVO: John Scofield hrál v Brně Boba Dylana, Neila Younga i sám sebe

Na brněnském JazzFestu nebyl ve čtvrtek americký kytarista John Scofield poprvé. Trojnásobný držitel Grammy tu hrál už v roce 2016, vlastně s podobným projektem, jaký přivezl teď pod názvem Yankee Go Home.

Scofield je sice společně s Billem Frisellem a s Patem Methenym jedním z triumvirátu největších jazzových kytaristů generace 60+, ale rád odjakživa překračuje hranice. Tu víc k rocku, tu víc k funky, tu víc k blues, bere si ze všeho, co mu přijde pod ruku. A má taky rád ucelené projekty, ve kterých zpracovává převzaté skladby. V roce 2005 zjazzoval písně Raye Charlese a roku 2016 zase po svém upravil pod vtipným názvem Country for Old Men countryové hitovky. Právě s nimi před oněmi sedmi lety vystupoval v brněnském Sono Centru.

Nový projekt Yankee Go Home je postaven na nápadu pojednat ve svém stylu široké spektrum písní amerických autorů, takových, které Scofielda provázely životem, zejména tedy mládím. Princip zpracování byl podobný: zpravidla se začalo ve velmi ortodoxním stylu, v případě písní z folkové oblasti bezmála jak u táboráku, uprostřed se kytarista i jeho spoluhráči vydali po cestách improvizace, kdy se mnohokrát vzdálili tématu po všech stránkách na hony, a ve finále skladby se opět k původnímu znění obvykle vrátili (někdy ale také dynamicky vygradovali svoji improvizaci tak, že návrat už jim nestál za to, jako třeba v Bernsteinově slavné Somewhere z muzikálu West Side Story).

Ačkoli by některé zařazené písně, jako třeba Dylanův Mr. Tambourine Man, k jehož zpracování zjevně inspirovala Scofielda verze skupiny The Byrds, anebo přídavková Only Love Can Break Your Heart od Neila Younga, klidně obstály už v projektu Country For Old Men, pojetí předělávek v současném kvartetu bylo odlišné. Na countryových písních totiž pracoval Scofield s hudebníky, zaměřenými primárně jazzově, jeho tehdejší all stars team tvořil klávesista Larry Goldings, bubeník Bill Stewart a basista Steve Swallow. Současnou kapelu, s níž je na evropském turné, ovšem tvoří hráči hodně přesahoví. „Nejjazzovější“ je basista Vicente Archer, ovšem klávesista Jon Cowherd má kromě jazzu bohatou minulost i po boku kolegů z oblasti popu, americany, folku nebo country, a stejně tak i bubeník Josh Dion. To znamená, že společná hudba, kterou kvarteto provádí, má přece jen blíže k vcelku tradičnímu a posluchačsky velmi vstřícnému pojetí vybraných písní.

Ostatně, bubeník Josh Dion se postaral o pro leckoho asi mírně šokantní finále koncertu, když v countryově laděné písni Black Muddy River z repertoáru Grateful Dead, začal od bicích zpívat – a velmi dobře. A mikrofon si ponechal i pro závěrečnou píseň, aby se vysloveně odvázal při Turn on your Love Light, původně zpívané Bobbym Blandem a známé i z filmu Blues Brothers. Pro něho samotného to nebylo novum, ve své vlastní kapele Josh Dion Band je „zpívajícím bubeníkem“ na plný úvazek, české publikum ale něco takového zjevně nečekalo a velmi to ocenilo.

Převzatý repertoár byl rozfázován originálními skladbami, hned na úvod Scofieldovou Gloves, jednu svoji improvizaci nazval Funk with Chords a také klávesista Jon Cowherd přispěl skladbou YGH. Autorství skladeb ale až tak podstatné nebylo, na Scofielda se samozřejmě chodí především kvůli jeho naprosto typickému způsobu hry, sekaným a často až agresivně znějícím improvizovaným frázím, které vrcholí v perlivých sólových shlucích tónů, jež nemají předvést udivující techniku, ale především emoci – není náhoda, že Scofield je považován ze zmíněné trojice největších jazzových kytaristů za „největšího bluesmana“. Ostatně, hodně podobný přístup k sólům měl kupodivu i Jon Cowherd, zejména při hře na akustický klavír.

Vystoupení Johna Scofielda bylo druhým koncertem letošního JazzFestBrno. Čeká nás ještě spousta velkých jmen i slibných talentů, ročník je to opravdu nabitý. Přesto je jasné, že jeden z jeho vrcholů už máme za sebou.

John Scofield: Yankee Go Home
JazzFestBrno
9. březen 2023
Sono Centrum, Brno
Hodnocení 90%