Obrázek k článku NAŽIVO: James Blunt v oparu. Dojemné balady narušoval zbytečný tyátr
| Tereza Stejskalová | Foto: Profimedia

NAŽIVO: James Blunt v oparu. Dojemné balady narušoval zbytečný tyátr

Britský písničkář James Blunt přijel do Prahy v rámci turné ke své nejnovější desce Who We Used To Be, která vyšla loni v říjnu. Přestože po hudební stránce byl koncert ve Foru Karlín po vlažnějším rozjezdu nakonec v zásadě perfektní, celkový dojem tak příznivý nebyl.

Koncert zahájila popová kapela TORS. Bratři Matt a Theo Weedonovi a Jack Bowden zahráli několik svých singlů a snažili se publikum naladit na nadcházející koncert. Pravda, moc diváků nespolupracovalo, ale nutno uznat, že z muzikantů sálala energie, snažili se s diváky komunikovat a trochu je rozproudit. Atmosféra totiž od samého počátku dost pokulhávala.

Než James Blunt odpálil první pecku, promítaly se na plátně fotky, které nás přenesly do jeho dětských let. Koncert pak zahájil songem z nové desky Beside You, což je taneční elektro vypalovačka, na kterou ale publikum příliš nereagovalo. I s dalším novým songem Saving A Life visel ve vzduchu dojem, že lidé čekají především na zpěvákovy největší hity. Ani já si nemůžu pomoct a musím přiznat, že v podstatě celá první půlka koncertu byla celkem nuda. Zároveň se mi nedařilo do koncertu úplně ponořit, protože moji pozornost neustále narušovaly další projekce poletujících květin, vody nebo třeba ubíhající cesty. To, co by mělo atmosféru dokreslovat ji z mého pohledu bortilo.

I když to dle mého názoru neměl příliš zapotřebí, sázel Blunt silně na vizuální stránku show. Moc ale nepřeháním, když napíšu, že se na pódium nedalo vůbec koukat. Říká se, že méně je někdy více. Škoda, že se toho nedržel. Projekce na velkém plátnu za muzikanty korespondovaly s texty jednotlivých písní, zpěvák se zároveň stával v přímém přenosu jejich součástí. K tomu hojně využíval světelných efektů a kromě toho, že každou skladbu zahalil do odstínu jiné barvy, visely nad kapelou další světla připomínající lampiony, což byl pro mě velmi rušivý element. Sám o sobě nebyl žádný z prvků neobvyklý, ale když divák sledoval stage jako celek, muselo mu to připadat jako jeden velký cirkus. Nějak to spolu neladilo. Obzvlášť ve chvíli, kdy zpěvák spustil některé ze svých dojemných balad, praštil vás ten tyátr do očí.

Důležité ale je, že po hudební stránce byl celý koncert v podstatě perfektní. Zpěvákův specifický hlas se krásně nesl celou halou a byl v dokonalé souhře s kapelou. Blunt hrál po většinu času na kytaru, ale několikrát si odskočil také k pianu. Například při jednom ze svých nejznámějších hitů Goodbye My Lover. To mohl být snadno moment, který člověku utkví v paměti, ale jak už to tak v posledních letech bývá, atmosféru poničil les telefonů, který se vytvořil nad hlavami přítomných diváků.

S druhou polovinou koncertu konečně přišla do sálu i správná energie. Zpěvák začal více komunikovat s publikem, a to ho začalo odměňovat větší interakcí. Během songu Cuz I Love You dokonce Blunt neotálel a skočil rovnou do lidí, kteří si ho mezi sebou poměrně dlouho předávali. Velmi silným momentem byla také píseň The Girl That Never Was, která je z nového alba a Blunt ji napsal poté, co se ženou přišli o dceru. Samozřejmě zazněly i další Bluntovy hity jako je You’re Beautiful nebo Same Mistake. Při té telefony projednou zase sehrály pozitivní roli a celé Forum se topilo ve světýlkách.

Včerejší koncert Jamese Blunta byl zahalen do zvláštního oparu. Z počáteční nudy se nakonec vyždímala energická show, kde ale bohužel všechny aspekty nebyly v dokonalém souladu.

James Blunt, Support: TORS
Forum Karlín, Praha
4. březen 2024
Hodnocení: 70 %