Obrázek k článku NAŽIVO: Korbáčiky a perseidy ve stanovém městečku. Grape je víc než jen další festival
| Simona Veselá, Foto: Pavla Hartmanová (Skaar ↑)

NAŽIVO: Korbáčiky a perseidy ve stanovém městečku. Grape je víc než jen další festival

Grape ušel od prvního ročníku dlouhou cestu. Od první akce v Piešťanech, které se účastnilo v roce 2010 kolem 6000 lidí, přes několik úspěšných a vyprodaných ročníků, až po poslední dva roky v Trenčíně. Tady už areál narostl na kapacitu 30 000 návštěvníků. Nejde odmyslet přirovnání k Pohoda Festivalu. Tenhle služebně starší festival byl v porovnání s těmi českými vždycky tak trochu výlet mimo realitu. Grape to má velmi podobně.

Chytře promyšlený areál, jehož fragmenty vznikají po konzultacích a v kooperaci s předními slovenskými architekty, nabízí o dost víc než jen nutné zázemí. Grape získal letos dokonce prestižní nominaci na Cenu za architekturu (CE ZA AR), a to za areál v roce 2022. Komerční partneři tu nejsou jen ti, kteří „nesou peníze na stůl“, čeká se od nich kreativnější zapojení. Proto si můžete dát i na festivalu hned na několika místech parádně vychlazenou plzeň ve skle, osvěžit se u mlhových větráků a odpočinout si v zóně sponzorované nealko pivem. Taky si užít perfektně vizuálně provedenou stage dalšího z partnerů, fotit se u uměleckých instalací – mimochodem jednou z těch letošních byla obří ležící matrjoška. Když v pátek večer frontman kapely Billy Barman s hořkým úsměvem glosuje, že název jejich dalšího songu „Mladým chýba vojna“ je zas*aná metafora, nejednomu je ouzko.

Areál Grapeu pomáhají tvořit přední slovenští architekti

Gastronomie je tady úplně jinde. Najdete tu hned několik světových kuchyní – italskou, thajskou, indickou, vietnamskou, gruzínskou, nechybí ani oblíbené burgery a hot dogy. Prim tady hraje samozřejmě oblíbené slovenské festivalové jídlo, jako jsou langoše, halušky, podpecníky (nadýchaný chleba s bryndzou a slaninou), chleba ve vajíčku, grilované oštiepky z grilu nebo cigánská pečeně v žemli. Každé z jídel tu vaří zavedené slovenské podniky, které servírují jídlo na podobné úrovni jako ve svých restauracích. Máte chuť ochutnat všechno! Na Spotify je k poslechu rozhovor s Jurajem Podmanickým, jedním ze zakladatelů festivalu, který v Podgastu mluví zapáleně o tom, jak pečlivě a s důrazem na kvalitní a originální nabídku, vybírali letošní zástupce gastro zóny. Jídlo si sníte v klidu na čistých a zastíněných lavicích. Po náročném mejdanu má atributy živé vody silný vývar, který v pojízdných stáncích najdete hned na několika místech festivalového městečka – najprv vývar, potom pivko! Ceny jsou nastavené rozumně, langoš s kečupem a sýrem vás vyjde na šest euro, hranolky tři, burger na deset a hladinka do skla je za tři eura a kousek.

Show M83 projela festivalem razancí blesku z čistého nebe

Festivalové městečko pravidelně tvoří při pohledu z výšky konkrétní symbol. Tím letošním byly hvězdy, v sobotu 12. srpna byla totiž noc perseid. Fragmenty městečka můžou připomínat i roztříštěné střepy, to souvisí zase s nepovinným dress codem festivalu, který bývá pravidelně několik týdnů před akcí zveřejněný. Tím letošním bylo téma “mirror mirror”. Dost partiček v areálu tak vytvořilo homogenizované buňky, které působí celkem vtipně. A dost vám usnadní práci při nočním hledání kámošů.

Grape má každoročně svůj dress code. Letos bylo jeho mottem mirror mirror

Když zrovna v line-upu nenajdete nic, co by vás zaujalo, můžete vyrazit na autíčka, kolotoč, zapojit se do hobbyhorsingu, zajít na shopping do Urban Marketu, obdivovat bílou záclonovou instalaci od Lousyho Aubera nebo prostě jenom vegetit na některém z mnoha míst v areálu k tomu přizpůsobených. Třeba v plachtách prověšených na lešení, které nabízejí odpočinek i výhled na hlavní stage.

Foals jsou snad pokaždé o něco lepší

V line-upu je hned několik zahraničních headlinerů, které jsme u nás měli v létě vidět – Foals, M83 nebo Moderat. Na poslední chvíli vypadává Young Lean, místo něj přijíždí rapperka americká 070 Shake. Bere s sebou partnerku Lilly Rose Depp. Foals jsou zase o něco brilantnější než při pražském červnovém koncertu, atmosféře dost nahrává i pozdější časový slot. M83 s navrstvenou elektronickou show v precizním živém podání kapely kolem Anthony Gonzaleze jsou jako blesk z čistého nebe a Moderat snad neumí udělat špatnou show.

Ještě před čtyřmi lety jsme mohli Yungbluda vidět ve Futuru. Dnes by se tam už s fanoušky nevešel

Ještě v 2019 v pražském Futurum, dneska jedna z hlavních hvězd zahraničních festivalů, to je Yungblud. Přinese maximální porci energie a uskákané show, která vzkřísí i toho nejvytuhlejšího člověka.  Ze slovenských interpretů je tu všechno od nových čerstvých jmen, přes zavedené jistoty jako jsou Billy Barman, Puding Paní Elvisovej, Gleb, Jana Kirschner a Para, až po Hex nebo Slobodnú Europu.

Gleb je jednou z jistot slovenské scény

Českých jmen je v line-upu taky dost: 58G, Annet X, Aiko, Nobodylisten, Redzed, Paulie Garand, Emma Smetana s Jordanem Hajem. Pro koho byl dvoudenní program málo, mohl se zůčastnit i warm up párty. Tou byla čtvrteční Vatra, kterou zapálili přímo v areálu. Spolu s ní se rozehrálo hned několik slovenských hudebníků, kteří hráli svoje i zahraniční hity v unplugged verzích. Jde o komorní večírek jen pro asi 2000 lidí. A co je fajn, podmínkou je mít schovaný telefon a užít si jenom TEN moment.

Předkoncertní objetí kapely Discopunk

Na Slovensku se blíží předčasné parlamentní volby, které ukážou, kam bude země směřovat další 4 roky. Už u bran festival jasně deklaruje, že v areálu jde o apolitický zážitek a nabádá všechny, aby se vyhnuli jakékoliv předvolební kampani. Najdete jen jediné místo, které se volbám věnuje, a to jen do té míry, aby mladé motivoval k účasti na nich. Příští ročník festivalu má nad sebou jeden otazník, tím je místo konání. Původní plány, po nuceném přesunu z Piešťan do Trenčína, byly směřované k budoucímu sportovnímu areálu v Trnavě. Kde to příští rok doopravdy bude se dozvíme snad za pár týdnů, a to spolu s první vlnou prodeje vstupenek. Ta na letošní ročník byla nastavená na sympatických 79 eur.

Fotka na památku skvělého vystoupení

Grape festival je o dost víc než jen další hudební festival. Stojí za to vydat se za ním za hranice a užít si slovenskou vřelost ve spojení s parádním hudebním programem, který je tu jistotou každý rok. Svůj výrazný podíl na bookingu a tom, že je festival známý i u nás má i agentura DSmackU. Jejím členem byl dlouhé roky i Michal Rejzek. Zpráva o jeho nečekaném úmrtí přišla jen pár dní před konáním letošního ročníku. Michal byl z těch hudebních srdcařů, kterých není mnoho. Děkujeme za všechno.