Obrázek k článku NAŽIVO: George Ezra je skautík s fantastickým hlasem. Zraje s každým koncertem
| Šárka Hellerová | Foto: Pavla Hartmanová

NAŽIVO: George Ezra je skautík s fantastickým hlasem. Zraje s každým koncertem

George Ezra se do České republiky vrací pokaždé o něco silnější. Moc se nemění, ale posouvá se dál a dál. Na turné k aktuální desce Gold Rush Kid působí uvolněně a spolu s publikem si užívá jízdu, která může být v tak velkém rozsahu poslední.

Na koncertech George Ezry byste těžko hledali něco, co by vás mohlo pobouřit. Kolega Lewis Capaldi, který pár dní před jeho pražským koncertem zaplnil největší českou koncertní halu, trousí mezi svými přesladkými baladami ostřejší vtípky. Význam některých metafor textů Harryho Stylese, jenž Ezrovi nedávno vyfoukl cenu umělec roku na Brit Awards, byste nejspíš jeho nejmladším fanouškům vysvětlovat nechtěli. Ezra je v tomhle směru skautík. S publikem hovoří velmi uctivě a jeho písničky jsou, když si vypůjčím příměr kolegy z Guardianu, reklamou na letní dovolenou. Kdo ji ale občas nepotřebuje?

Koncerty George Ezry jsou nekomplikovanou a v nejlepším slova smyslu velmi milou cestou k dobré náladě. Aby ale nedošlo k omylu – nesmí se zapomínat na to, že náladu fanouškům zlepšuje především talentem sypat z rukávu melodie, fantasticky zpívá, má nezaměnitelný uchu lahodící hlas a pokaždé za ním stojí kapela na velmi vysoké úrovni.

Poprvé k nám Ezra přijel v roce 2014 do Lucerna Music Baru. Bylo mu tehdy 21 let, měl čerstvě vydané debutové album Wanted on Voyage. Ikdyž to nebyl špatný koncert, neměl ještě tehdy takovou energii, jakou šířil z pódií později.

Když se za jeho zdejší premiérou ohlédnu zcela upřímně, zdál se mi tehdy naživo trochu nudný. To se změnilo, když se o čtyři roky později vrátil v jednom roce na festival Colours of Ostrava a do Fora Karlín v Praze. Tehdy už měl venku své druhé album Staying at Tamara's a písničky, které vznikaly mimo jiné při couchsurfingu v Barceloně, dodaly jeho vystoupení elán a radost. Navíc už tehdy jezdil po světě s fantastickou kapelou, v které už hrála výraznou roli dechová sekce, což se nezměnilo dodnes. Mezi hraním tehdy poměrně dost vyprávěl historky ze života, které ho inspirovaly k tvorbě a byla to zábava. Na tohle povídání již nyní s širším repertoárem nezbývá tolik času. Rok na to se Ezra ještě vrátil do stejné haly na pražském Výstavišti, ve které vystoupil nyní, jen tehdy v publiku bylo o dost volněji.

V roce 2023 je George Ezra na turné s deskou Gold Rush Kid, která potvrdila jeho pozici miláčka britského publika (se všemi svými alby se dostal na vrchol britské hitparády). Skladbě Green Green Grass v poslední době nešlo uniknout, loni Ezra zpíval královně Alžbětě a oblažoval publikum na Glastonbury, letos je jeho písnička Dance All Over Me pro změnu zařazena v oficiálním playlistu zveřejněném u příležitosti blížící se korunovace Karla III. Stručně řečeno – zpěvákovi, který se před deseti lety prosadil hitem Budapest, se daří dobře. Zároveň ale hovoří o tom, že současný způsob jeho života – velká stadionová turné a masivní propagace – pro něj možná není to pravé. Rád by se proto stáhnul do ústraní, a i když nehodlá seknout s hudbou, varoval, že v budoucnu nejspíš nebude tolik na očích. Nepřeje si, aby muzika nadále pohlcovala celý jeho život. 

Aktuální pražský koncert byl v mnoha ohledech velmi podobný těm předchozím. Například design pódia podobně jako dřív vyvolával jednoduše jen rámoval scénu pro kapelu, žádné velké efekty kromě hýřících barev se nekonaly. Sice se za Ezrou občas rýsovaly vrcholy hor, které evokovaly cesty, na nichž zpěvák často a rád skládá, ale spíš to působilo intimním dojmem. Jako by kapela vystupovala na menší divadelní scéně. Ač šlo o halový koncert a hlavní hvězda se zmínila, že na horní tribuny dohlédla až v průběhu koncertu, mezi pódiem a fanoušky byla cítit blízkost.

Zatímco před pár lety jsem psala, že si Ezra druhým albem doplnil repertoár energickými optimistickými skladbami, až s aktuálním albem jeho koncerty začínají mít pořádnou gradaci.

Dojemné balady typu Hold My Girl, které náladou připomíná třeba nová Sweetest Human Being Alive, od něj již známe. Na prosluněné hymny jako Shotgun, Pretty Shining People, na než nyní navazuje hitem Green Green Grass jsme od Ezry zvyklí ze všeho nejvíc. Nově zněly především taneční pecky, jako je již zmíněná Dance All Over Me, nebo momenty, kdy se jindy vesele křepčící kapela rozhodla, že hraje pořádný rock`n`roll a pořádně se do svých nástrojů opřela. Překvapivě se to stalo třeba v Paradise, kterou pokud si správně pamatuji, dříve rozhodně hráli v uvolněnějším tempu. Takhle sice neměla svou obvyklou plážovou atmosféru, ale znělo to parádně.

Hudební dráhu George Ezry mohlo české publikum sledovat takřka od začátku a bude zajímavé sledovat, jak se bude odvíjet dál. Co všechno jeho aktuální rozjímaní nad tím, že už si roli popstar dostatečně užil, bude znamenat. Koncert ovšem končil slovy see you soon, tak snad nám v budoucnu opět přijede masivně zlepšit náladu.

To se mu mimochodem nyní podařilo i výběrem hosta, kterého si na turné přizval. Vzal s sebou britského písničkáře Passengera, který večer zahájil sám s kytarou (jako ostatně vystupuje vždy). Nadchnul nejen svým nejslavnějším hitem Let Her Go.

George Ezra
Support: Passenger
Sportovní hala Fortuna, Praha
21. únor 2023
Hodnocení: 89 %