Obrázek k článku NAŽIVO: Aurora rozdávala svou hudbou hřejivá objetí. I když nebyla stoprocentní
| Michael Švarc | Foto: Katka Fialová, Fource

NAŽIVO: Aurora rozdávala svou hudbou hřejivá objetí. I když nebyla stoprocentní

Norská zpěvačka Aurora se do Prahy vrátila s lehkou hlasovou indispozicí. Ani končící nemoc jí však nezabránila v tom, aby publikum svou hudbou zabalila do hřejivé plyšové deky, popřípadě aby v holešovické hale navodila atmosféru pohanského rituálu. Koncert sice při dynamičtějších písních trochu postrádal drajv, zato intimní a tišší části byly excelentní.

Aurora přivezla do Prahy svou letošní desku What Happened To The Heart?, která tvořila asi polovinu celého setlistu. A v holešovické Fortuně měla narváno k prasknutí, což byl dozajista úspěch, protože šlo o její první halovou show v Česku. Sama byla velikostí prostoru poněkud překvapená, ale opanovat každé jeho zákoutí nebylo pro zpěvačku žádným problémem. Publikum si podmanila nejen citlivou prací s hlasem, ale jak už je u ní zvykem, i svou osobností a upovídaností.

A že tentokrát povídala opravdu hojně – v jedné chvíli jela dobrých deset minut v kuse. Je to už taková klasika, se kterou se musí na koncertech Aurory počítat. Zpěvačka toho má o současném stavu světa na srdci mnoho a je evidentní, že by nejradši vychrlila všechny myšlenky naráz. Plusem ovšem je, že její slovní výstupy nejsou strojené a neodříkává je zpaměti jako kolovrátek.

Ale zpět k hudbě. Aurora v průběhu vystoupení přiznala, že byla nemocná a není ještě úplně fit a vlastně považuje za zázrak, že ji hlas úplně nezradil. V tišších a jemných skladbách skutečně nebylo žádné zaváhání znát, všechny kudrlinky i jiné melodické ozdoby vyšly čistě a zněly nebesky. To i díky opravdu zdatným vokalistkám, které Auroru v mnohých pasážích vyloženě podržely. Že není zpěvačka úplně fit se ukázalo v dynamičtějších písních, kde jí trochu chyběl dech, a tak se raději vlnila jako lesní žínka tančící na paloučku a zpěv nechala na svých spoluhráčích. Anebo na publiku.

Dynamičtější písně jako The Seed, Starvation nebo Some Type of Skin přesto vyzněly o něco hůře než skladby, které si vystačily s kytarou anebo jen s jednoduchým ambientním podkladem. V přehršli zvuků se občas ztrácely jasné melodické linky a energie koncertu padala, jakkoli tomu reakce publika nenasvědčovaly. Obzvlášť zvukově bohatší písně z nejnovější desky, které s aranžemi hodně experimentují, neměly až takový spád a tah jako ze studia.

Holt není každý den, nebo v tomto případě koncert, posvícení. Zpěvačka ve svých písních často řeší, co dělá člověka člověkem a je to mimo jiné to, že jde o bytosti dokonalé ve své nedokonalosti. Dokonale nedokonalý byl i sobotní koncert - měl své mouchy, přesto z něj Aurora vykřesala maximum. Svou komfortní zónu našla tentokrát spíše v tichu a hudební meditaci. Nad vším ale jako vždy zářila její sympatická osobnost.

Hodnocení: 70 %

21. září 2024, Sportovní hala Fortuna, Praha