Obrázek k článku NAŽIVO: Dechberoucí koncert Raye. S britskou hvězdou zažil Metronome absolutní vrchol
| Michael Švarc | Foto: Marek Musil

NAŽIVO: Dechberoucí koncert Raye. S britskou hvězdou zažil Metronome absolutní vrchol

Britská zpěvačka Raye uvrhla diváky na Metronomu do davové hypnózy. Cenami Brit Awards ověnčená hudebnice završila třídenní festival ve velkém stylu, a přesto jaksi minimalisticky. Nepotřebovala oslnivé projekce ani nadupanou show, k bezchybnému koncertu jí stačil fenomenální hlas a bezprostřednost.

Raye byla největším lákadlem letošního ročníku Metronomu. Když začátkem března proměnila šest ze sedmi nominací v cenách Brit Awards, což byla naprosto bezprecedentní situace, mimoděk sama sebe postavila do pozice jednoho z nejžhavějších jmen ostrovní scény, ne-li toho vůbec aktuálně nejžhavějšího. Superlativy padaly ze všech stran, což jen umocňovalo jakákoli divácká očekávání.

Domnění, že je Raye snad ani nemůže naplnit, se nakonec ukázalo jako absolutně liché. To, co zpěvačka předvedla v sobotu večer v Praze, byl totiž vrchol a hudební prožitek té nejhlubší úrovně.

Že bude Raye skvěle zpívat, jsem očekával. Zdaleka jsem však netušil, a troufám si tvrdit, že to netušili ani mnozí další, jak všeobjímající její vystoupení bude. Nechyběla mu muzikantská preciznost, gradace, spád, emoce ani takřka hmatatelná energie, která by dokázala trhat skály. Nutno dodat, že i přes řemeslnou vybroušenost a uhlazený perfekcionismus měl koncert duši a byl živelný.

Zpěvačka oplývá v pouhých 26 letech naprosto nenuceným šarmem, je okouzlující, autentická a nenucená. Její vystupování je přirozené, a i když během koncertu hojně povídala a vysvětlovala, o čem která píseň je a co inspirovalo její vznik, nebyla to žádná kašírka či výplňové floskule. Z projevu Raye sálala upřímnost, která je vlastní i jejím syrovým skladbám.

Na zpěvačce je značně přitažlivá i její všestrannost. V přiléhavých dlouhých šatech a s jednoduchým svítivým nápisem „Raye“ kdesi nad scénou evokovala noblesní jazzovou zpěvačku. V její hudbě se však nemísí jen jazz, ale i r’n’b, pop, hip hop či dance. Je tam všechno a má to koule. Sama Raye vysvětlila, že zkrátka miluje muziku a nechce se úzce profilovat jen jedním směrem. To ani nemusí, protože všechny styly spojuje s naprostou lehkostí.

Projevem osciluje kdesi mezi vyzrálou jazzovou zpěvačkou i operní pěvkyní, ale v některých písních střílí slova kadencí kulometu jako nefalšovaná raperka. Bez křečí a bez zaváhání. A navíc s tak strhující energií a s osobitou interpretací, že mohou starší a ostřílenější zpěvačky sinat závistí.

Raye má našlápnuto zkrátka neuvěřitelně. Publikum si na Metronomu omotala kolem prstu a s každou další písní ho sytila víc a víc až do maximální spokojenosti. Když set skončil dramatickou a vypjatou skladbou Escapism, areálem se dlouho nesl bouřlivý potlesk. Naprosto zaslouženě.

Pokud bych měl parafrázovat populární anglickou větičku vyjadřující perfektně odvedenou práci, zněla by nějak takhle: Raye přijela, a co navařila, to snědla a nenechala po sobě ani drobečky. Ve chvíli, kdy ve dvě hodiny v noci sepisuji tyto řádky, mi v těle pořád doznívají vibrace a stále nemůžu úplně pochopit, jak skvělého koncertu jsem byl vlastně svědkem.

Maximální hodnocení dáváme v Headlineru vážně výjimečně. Raye si nicméně za českou koncertní premiéru výjimku rozhodně zaslouží. Tady se totiž potkal ohromný pěvecký, autorský i performerský talent. A to je na 26 let opravdu něco nevšedního.

Hodnocení: 100 %

Raye, Metronome Prague
22. červenec 2024