Obrázek k článku Stray From The Path ukazují rasistům prostředníček po vzoru Dead Kennedys
| Lukáš Rešl | Foto: Rock for People

Stray From The Path ukazují rasistům prostředníček po vzoru Dead Kennedys

Jeden z nejočekávanějších hardcorových večírků letošního podzimu bude hostit pražský klub Futurum Music Bar, kde 27. října vystoupí americká partička Stray From The Path známá svým vyostřeným postojem nejen k politickým a společenským tématům. Ryzí klubovou smršť spolu s nimi rozpoutají další věhlasné kapely světové corové scény.

Kdyby legendární punkáči Dead Kennedys vznikli až na přelomu století, pravděpodobně by zněli jako Stray From The Path. Už je to totiž nějaký ten pátek, co bláznivý Jello Biafra (zpěvák Dead Kennedys) v osmdesátých letech divoce skákal do publika a vybíjel si zlost na svět svým šíleným ječákem a agresivním tancem na pódiu. Stal se tak spolu se svými kumpány jedním z průkopníků angažovaného a ve své době značně extrémního žánru hardcore.

Na ten dnes v modernější a svižnější formě navazují právě Stray from the Path včele s frontmanem Andrewem Dijorioem, který zní, jako by mu někdo doslova vytahoval vnitřnosti z těla. Jeho typicky vysoký scream je pro kapelu natolik příznačný, že jen těžko byste si ho spletli s jiným zpěvákem.

V textu písně Goodnight Alt-right skupina přímo odkazuje na hardcore-punkové legendy Dead Kennedys

Nejen díky charismatickému hlasovému projevu dnes Stray From The Path patří mezi jednu z nejžádanějších světových hardcorových kapel, která se prezentuje ryzí podobou hardcoru s prvky houpavého rap-metalu a rap-coru. Velkou devízou téhle zběsilé smečky je však také vysoké koncertní nasazení a stoprocentní výkon všech čtyř jejích členů, o čemž se mohli někteří fanoušci přesvědčit na letošním ročníku festivalu Rock for People, kde Američané otevírali první festivalový den. Lepší otvírák akce možná nikdy nepamatovala… Nyní se po krátké odmlce hardcoráři vrací do smíchovského klubu Futurum, kam přijíždí s velmi zvučnými posilami.

Mezi nimi nechybí partičky jako Make Them Suffer, Void of Vision nebo Knosis. Právě poslední jmenovanou partu zná většina corových fandů díky frontmanovi Ryovi Kinoshitovi, jenž roky působil jako hlavní tvář japonské metalcorové mašiny Crystal Lake. Svůj nový projekt představí v Česku vůbec poprvé a rozhodně se tak vyplatí na koncert dorazit včas. Knosis totiž celý tenhle bláznivý večírek sami odpálí.

Singl z poslední desky Euthanasia (2022)