Obrázek k článku „Naprostý nářez!“ Jak Rolling Stones točili nejočekávanější album letošního roku
| Lukáš Rešl | Foto: Mark Seliger, Universal Music

„Naprostý nářez!“ Jak Rolling Stones točili nejočekávanější album letošního roku

Symbol Británie, rokenrolu a zároveň jedna z největších kapel historie vydá 20. října novou studiovou desku, jež ponese titul Hackney Diamonds. Měla by se na ní objevit řada hostů a také zazní bubenické party Charlieho Wattse, který před dvěma lety zemřel na následky rakoviny. Co všechno zatím o albu víme?

Když se 17. srpna v londýnské čtvrti Hackney v lokálním plátku objevil nenápadný inzerát na opravnu skel, začal šrumec. Šlo o kódovanou zprávu fanouškům od slavných britských rockerů. Kromě několika odkazů na rok založení kapely, logo s charakteristickým jazykem a názvy slavných hitů bylo vše doplněno o přidaný vizuál k novému albu. A o několik dnů později už celá hudební obec měla informaci potvrzenou, Rolling Stones budou po téměř dvou dekádách vydávat další autorskou desku s vlastními písničkami.

Postupem času se na oficiálních webových stránkách a sociálních sítích začaly objevovat nové vizuály vážící se k přebalu a propagaci připravované nahrávky. Druhý zářijový den pak kapela zveřejnila na zvláštní stránce dontgetangrywithme.com krátký úryvek z nové písně Angry, která byla oficiálně představena 6. září v londýnském divadle Hackney Empire. Zde, před její premiérou, vedl populární americký komik Jimmy Fallon s Rolling Stones krátkou rozpravu, při níž trio Mick Jagger, Keith Richards a Ron Wood prozradilo počet skladeb na desce a datum vydání alba Hackney Diamonds, stanoveného na 20. říjen 2023.

Bude se tak jednat o první desku, na které chybí letitý člen a základní stavební kámen Stounů bubeník Charlie Watts, jenž zemřel v srpnu 2021 ve věku 80 let na následky rakoviny hrdla. „Od té doby, co Charlie odešel, je to jiné... Samozřejmě, chybí nám,“ řekl Keith Richards při slavnostním večeru v Hackney Empire a dodal, že na novém albu se místo Wattse objeví Steve Jordan, který v létě obsadil Wattsovo místo na turné. „Album má 12 skladeb. Většinu z nich jsme nahráli se Stevem, ale dvě skladby jsme nahráli v roce 2019 s Charliem,“ objasnil Richards. Až o několik dnů později (14. září) skupina zveřejnila kompletní seznam písniček včetně názvů.

Průběh nahrávání

Doposud poslední vydanou deskou Rolling Stones byla Blue & Lonesome (2016), která měla být původně plná autorských písní, ale nakonec sklouzla do bluesových coverů. Od roku 2005, kdy skupina vydala desku A Bigger Bang plnou vlastní tvorby, vycházely pod její hlavičkou pouze příležitostné skladby nebo kompilace. Hackney Diamonds je tak po osmnácti letech další deskou Stounů s vlastní tvorbou. Vznikala pod taktovkou amerického producenta Andrewa Watta.

Rolling Stones na novém materiálu začali pracovat již v roce 2020, pandemie však proces skládání značně prodloužila. Následující roky se pak v médiích začaly objevovat zprávy o významných hostech, kteří by se na Hackney Diamonds měli objevit.

Jedním z nich je bývalý baskytarista Stounů Bill Wyman, který v červnu letošního roku oznámil, že s kapelou nahrával po třiceti letech. Jeho linky by se měly objevit ve skladbě Live By the Sword, na níž zní bicí party zesnulého Charlieho Wattse, které stačil nahrát v roce 2019. Wattsův odkaz pak fandové naleznou ještě v písni Mess It Up. 

Na desce by zároveň mělo dojít k zajímavému spojení Rolling Stones s Paulem McCartneym ze „starých rivalů“ The Beatles, jehož basové linky se objeví ve skladbě Bite My Head Off. V rozhovoru pro časopis Rolling Stone Mick Jagger prozradil, že by se mělo jednat o punkovou píseň, kterou společně nahrávali začátkem letošního roku. V tomto období zároveň docházelo k finálním dotáčkám. Během nich bylo údajně dokončeno celkem 23 skladeb, ze kterých pak vzešel konečný výběr dvanácti písní. Mezi dalšími hosty nechybí ani očekávaný Elton John, jenž k nové desce přispěl klavírním podkladem pro Get Close a Live By the Sword. Na desce dojde i na zajímavé spojení sil Lady Gaga a Stevieho Wondera, kteří se setkají ve skladbě Sweet Sound of Heaven.

Držme to pod pokličkou

Sama kapela se v průběhu nahrávání i po něm zdráhala jakéhokoli zveřejňování informací a poskytovala relativně málo rozhovorů. Dokonce ani při slavnostním večeru v Hackney Empire nebyla příliš výřečná, co se týče sdělování detailů k chystanému albu, které bylo podle Ronnieho Wooda natočeno v rychlém časovém sledu přes Vánoce. Dotazy Jimmyho Fallona na konkrétní písně končily pouze u strohých odpovědí, přesto byla na triu Jagger, Richards a Wood znát uvolněná nálada. „Já vám řeknu upřímně, že vůbec nevím, o čem to je,“ reagoval s úsměvem Keith Richards na otázku směřující k písni Tell Me Straight.

Odpovědi na otázky týkající se nových skladeb tak posluchači zřejmě dostanou až při samotném poslechu. Těsně předtím ale Mick Jagger uklidnil fanoušky v rozhovoru pro podcast kanadského magazínu Q s Tomem Powerem, který se uskutečnil jen několik dní po večírku v Hackney Empire. „Řekl jsem producentovi: „Andy, chci, aby to bylo věrné té škole, víš. Chci, aby to bylo jako deska Rolling Stones, ale musí to zároveň znít, jako by to bylo nahrané letos,“ vzpomíná Jagger v podcastu na instrukce před nahráváním. „Nechceme, aby to znělo jako před čtyřiceti lety. A to samozřejmě nezní… Když si to poslechnete – srovnejte to s nějakou starou deskou Rolling Stones – je to velmi, velmi odlišné.“

Velkolepý comeback

První ingredienci tak dostali fanoušci s premiérou singlu Angry v Hackney Empire a nutno podotknout, že vzbudila tak trochu poprask. Přece jen, co ještě může osmdesátník Mick Jagger se svou družinou světu nabídnout? Tuhle větu si pokládal nejeden fanoušek či prostý hudební pozorovatel. Ukázalo se, že pilotní singl v sobě skrývá mnohem víc, než jen muzikantskou vyzrálost a elán stále nevyhaslých hvězd. Legendární „Stouni“ na stará kolena vypálili další hit s typickou pohodovou náladou.

Nemluvně o klipu, ve kterém kapela angažovala herečku Sydney Sweeneyovou. Ta se ve vyzývavém koženém oblečení svíjí na kufru jedoucího kabrioletu po kalifornském Sunset Stripu. Žádné korektní servítky si tady pánové rozhodně nebrali, tohle je zkrátka rokenrol staré školy se vším všudy. Navíc vidět digitalizované rockery na velkých billboardech z období od šedesátek do devadesátek, je také podívaná.

Nadšené reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Za dva týdny singl sesbíral více než 15 milionů přehrání. „Legendy je slabé slovo! Rolling Stones jsou tak úžasní!“ napsal jeden z fanoušků do komentářů pod videoklipem na YouTube, zatímco se k němu přidávali další zbláznění fandové. Další z nich napsal: „Buďte rádi, že stále žijete ve světě, kde Stouni pořád existují a vydávají novou hudbu.“

Nechyběly ani pozitivní reakce z řad hudebních kritiků. Například hudební publicista Neil McCormick z britského deníku Telegraph označil píseň v pětihvězdičkové recenzi za „naprostý nářez“, a dokonce ji uvedl jako nejlepší singl kapely za posledních 40 let. A není jediným ze své branže. Will Hodgkinson, hlavní rockový a popový kritik deníku The Times, dostal možnost si album s předstihem poslechnout a následně prohlásil, že Hackney Diamonds „zní jako shrnutí všech věcí, které dělají Stones skvělými“, a je „nepochybně nejlepším albem Stones od Some Girls (1978).“ Máme se tedy podle všeho rozhodně na co těšit.