Obrázek k článku Sto pražských zvonů uctí oběti války, poté na Hradě zazní výjimečné War Requiem
| Šárka Hellerová | Foto: Daniel Vrabec

Sto pražských zvonů uctí oběti války, poté na Hradě zazní výjimečné War Requiem

V posledních letech festival Prague Sounds v září pořádal mimořádné koncerty na pontonu plujícím na hladině Vltavy. Letos se přesunuje do Vladislavského sálu Pražského hradu, kde 3. září uvede Válečné rekviem britského skladatele Benjamina Brittena. Koncert propojí české soubory s Kyjevským symfonickým orchestrem a mezinárodními sólisty.

V podvečer události se v Praze v 18 hodin rození sto zvonů, které uctí památku válečných obětí. Deset minut budou zvonit mimo jiné v Týnském chrámu, chrámu sv. Mikuláše nebo katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Během bitvy o Británii byla v roce 1940 rozbombardována i středověká katedrála v Coventry. Po válce vedle ruin, jejichž fragmenty byly zachovány, Angličani vystavěli novou budovu. Její svěcení v roce 1962 provázely tóny monumentální skladby War Requiem skladatele Benjamina Brittena. Své Válečné rekviem složil na objednávku přímo pro tuto příležitost. Latinský text mše za zemřelé proložil verši Wilfreda Owena, britského důstojníka, který skládal básně v zákopech 1. světové války. Dílo svým významem přerostlo událost vysvěcení renovované katedrály a stalo se silným protiválečným symbolem.

Na Pražském hradě se proto k uvedení skladby, která loni slavila šedesáté narozeniny, v době Ruskem rozpoutané války na Ukrajině spojí orchestry PKF – Prague Philharmonia, Česká filharmonie, Kyjevský symfonický orchestr, Pražský filharmonický sbor, Dětský pěvecký sbor Radost Praha a mezinárodní sólisté, kterými jsou sopranistka Susanne Bernhard, tenorista Kyle van Schoonhoven, barytonista Arvid Fagerfjäll a varhanice Linda Sítková. To vše pod vedením dirigenta Lukáše Vasilka.

Koncert ve Vladislavském sále je návratem na Pražský hrad, kde má festival Prague Sounds (dříve Struny podzimu) své kořeny. V éře Václava Havla zde akce začínala a nyní, když se Hrad za prezidentství Petra Pavla opět otvírá veřejnosti, Prague Sounds mění pro tuto příležitost hladinu Vltavy, kde se v posledních letech mimořádné zářijové koncerty konaly, za tuto unikátní lokaci, jež je obvykle vyhrazena pro nejvýznamnější státní události.

„Tuto událost lze vnímat nejen jako tryznu za válečné oběti, ale také jako mimořádně působivý apel směrem k ukončení války, který bude umocněn unikátním prostředím a akustikou Vladislavského sálu Pražského hradu – výjimečný koncert výjimečného díla ve výjimečné době,“ říká ředitel Prague Sounds Marek Vrabec.

„War Requiem Benjamina Brittena je uváděno jen vzácně, je to hudebně velmi náročné dílo, které navíc vyžaduje spolupráci velkého množství lidí. Pro každého pořadatele je to mimořádná výzva, i proto nezní tak často,“ vysvětluje dramaturg Guy Borg.

Na zářijové War Requiem naváže festival Prague Sounds dalšími devíti podzimními koncerty. Jako první vystoupí 1. listopadu anglický hudebník Benjamin Clementine v Rudolfinu, kde festival později zakončí domácí Bert and Friends projektem Klasirdo. Mezitím se publikum může těšit například na newyorský Jack Quartet, jenž oslaví 70. narozeniny Johna Zorna, či legendárního jazzového basistu Rona Cartera, který se podílel na 2222 nahrávkách a tím se dostal do Guinessovy knihy rekordů.