Obrázek k článku Lemmy navždy na baru. Popel „pana Motörhead“ míří do jeho oblíbeného podniku
| Lukáš Rešl | Foto: Profimedia

Lemmy navždy na baru. Popel „pana Motörhead“ míří do jeho oblíbeného podniku

Zpopelněné ostatky Lemmyho Kilmistera budou uloženy v hollywoodském podniku Rainbow Bar And Grill na Sunset Stripu, kde fronmatn a basák Motörhead mimo koncertování rád vysedával a trávil čas.

Děje se tak v rámci velkého přesunu Lemmyho popela na různá ikonická místa s ním spojená. Jedním z nich je i Rainbow Bar And Grill na hollywoodském Sunset Stripu, kam slavný rocker chodil trávit volný čas, když zrovna nebyl na turné. Pokud tu neseděl s ikonickým Jackem s colou, mohli jste zde Lemmyho zahlédnout třeba za virtuálním pokerovým automatem. Tento podnik si britský muzikant oblíbil natoli, že se kvůli němu dokonce do západního Hollywoodu přestěhoval.

Slavnostní ceremoniál se zde uskuteční 19. dubna a v rámci něho bar odhalí novou „Motörhead Whiskey“. Píše se o tom v příspěvku na Instagramu. Pod ním se již spustila lavina komentářů honorující heavymetalového obra s ikonickým kloboukem. „Dvakrát jsem ho tam v Rainbow potkal… S tím svým kloboukem byl tak vysoký. Když vycházel ven zadním vchodem, musel se skrčit pod dveřmi,“ napsal jeden z uživatelů. Jiný zase napsal: „Lemmy byl nejlepší učitel baskytary na světě a vděčím mu za svou hudební kariéru.“

Po Lemmyho smrti byla venkovní terasa podniku Rainbow přejmenována na Lemmy's Lounge. Je zde také umístěna bronzová socha rockové hvězdy v životní velikosti, která je lákadlem pro řadu turistů z celého světa.

Pro mnohé byl baskytarista a zpěvák Motörhead heavymetalovou legendou. Za 70 let svého života stačil s Motörhead nahrát 23 studiových alb, několik kompilací a také deset živých nahrávek. Lemmy byl zkrátka svůj, což vyjma jeho vzhledu dokládal i podivně vysoko nastavený mikrofon, drsně zkreslený basový zvuk nebo enormní množství denně vypitého alkoholu. Zemřel 28. prosince roku 2015 na rakovinu prostaty, dva měsíce před ohlášeným koncertem Motörhead v pražském Fóru Karlín. Jeho popel byl následně vystaven v urně na hřbitově Forest Lawn v Hollywoodu.

Popel bude umístěn i na dalších místech, mezi kterými nechybí ani britský festival Bloodstock Open Air, kde bude vložen do nové Lemmyho busty. Odkud busta následně poputuje do koncertního areálu Rock City v Nottinghamu. „Spojení takové rockové osobnosti s historií našeho místa je vhodné a jsme potěšeni, že nás tým Bloodstocku požádal, abychom dali domov Lemmyho bustě mezi jeho každoroční poutí zpět na festival,“ zní v prohlášení Rock City.