Obrázek k článku Míří k nám šílený basový kreativec MonoNeon. Na svůj nástroj hraje obráceně
| Lukáš Rešl | Foto: Nerudný fest

Míří k nám šílený basový kreativec MonoNeon. Na svůj nástroj hraje obráceně

Do Prahy poprvé přijede experimentální hudebník MonoNeon. Na festivalu Mladí ladí Fest předvede své mistrovské basové umění ve stylu avantgardního funku. Spolu s ním festival nově oznámil i bruselské kvarteto ECHT! prezentující se futuristickou elektronikou. Festival pořádaný organizací Nerudný fest proběhne v sobotu 28. října v Holešovické tržnici.

Americký baskytarista Dywane Thomas Jr. známý pod uměleckým jménem MonoNeon patří mezi nepřehlédnutelné postavy současné jazzové i funkové scény. Jeho výstřední styl oblékání a především hraní uhranul nejednoho fanouška a hudební kritici před ním smekají. Jedním z jeho velkých obdivovatelů je například basista Flea z Red Hot Chilli Peppers, který ho v minulosti označil za „největšího elektronického basistu“. Známý je především díky svému youtubovému kanálu, který má téměř 180 tisíc odběratelů.

MonoNeon je přinejmenším trochu podivín, který vystupuje v šíleně barevném a vytahaném oblečení, přičemž na svou pravorukou baskytaru hraje levorukým stylem. Mnohem zvláštnější je, že je přitom pravákem. Díky tomu je obdivován za svůj jedinečný herní styl, který baví i posluchače mimo funkový žánr. Krom nálepky hudebního baviče, je však MonoNeon i uznávaným muzikantem. V roce 2020 obdržel cenu Grammy za desku King's Disease rappera Nase, na které spolupracoval. Navíc je jedním z posledních umělců, kteří spolupracovali s americkým zpěvákem Princem. Zajímavá je i jeho kooperace se značkou Fender, jedním z největších výrobců hudebních nástrojů na světě, která mu vydala vlastní kolekci baskytar.

Dalším nováčkem v line-upu je svébytná partička ECHT! známá díky svým výbušným vystoupením plných futuristické elektroniky a DJských setů. Kapela se neohlíží na žánrové škatulky a díky tomu ve své muzice kombinuje prvky jazzu, groovu, trapu i psychedelie. Zábavná je kapela i díky svému využívání konvenčních nástrojů jako je kytara, basa, bicí a syntenzátory. Jejich potemnělá elektronika proto působí velmi živě a naturálně.

Obě nová jména na festivalu doplní jeden z nejvýraznějších jazzových hudebníků britské scény Alfa Mist. Lákadlem je pak i vynikající londýnský klávesista a dýdžej Kamaal Williams, který propojuje jazz-fusion se současným hip-hopem a elektronikou. Zajímavým zpestřením bude i vystoupení zpěvačky Yarah Bravo, která posluchače vezme na svou dráhu křížící RnB s hip-hopem. Festival nezapomíná ani na domácí scénu, kterou zastoupí čtveřice Metastavy kombinující neo-soul, hip-hop a jemné popové nádechy.