Obrázek k článku Na Eurovizi to We Are Domi s Dominikou Haškovou vzali přes Leeds a Pardubice
| Šárka Hellerová | Foto: Matěj Paprčiak

Na Eurovizi to We Are Domi s Dominikou Haškovou vzali přes Leeds a Pardubice

Dva norští hudebníci se s českou zpěvačkou Dominikou Haškovou seznámili na univerzitě v Británii. Po začátku pandemie se přesunuli do České republiky, kde díky setkání s kapelou Lake Malawi dostali šťastný nápad přihlásit se na Eurovizi.

Šťastný nápad to byl proto, že mladá kapela uspěla v národním kole a v květnu pojede Českou republiku reprezentovat do Turína na 66. ročník mezinárodní soutěže populární hudby. „Těším se na setkávání s ostatními hudebníky. V téhle době člověk nemůže chodit na tolik koncertů a různých akcí, jako jsme bývali zvyklí, a já se vždy s lidmi setkávala ráda, takže už představa, že tam bude mnoho hudebníků z různých zemí, je báječná,“ vypráví Dominika Hašková, pro jejíž kapelu půjde o koncert na dosud největším pódiu a pro největší publikum, v rozhovoru pro Headliner. „V hlavě mám takový vysněný scénář, jak se tam všichni sejdeme, padneme si do oka a po večerech spolu budeme zpívat u piana.“

We Are Domi spolu s Dominikou tvoří kytarista Casper Hatlestad a klávesista Benjamin Rekstad. „Jsem šťastný, že jsme dostali příležitost reprezentovat Českou republiku,“ říká Rekstad a vypráví, že nápad se do soutěže přihlásit jim vnukl Albert Černý se svou kapelou. We Are Domi s nimi natáčeli online koncert a Lake Malawi jim vyprávěli své zkušenosti z účasti v soutěži. „Když jsme dorazili domů, podívali jsme se na sebe a řekli si, že bychom do toho měli jít,“ dodává klávesista.

Kam by kapela, která má kořeny na různých místech světa, ráda zamířila až bude moc koncertovat? „Všude! Chceme hrát všude,“ přeje si Rekstad a Hatlestad jeho plány upřesňuje: „Rádi bychom vyrazili do Evropy pro začátek. Evropské turné je vysoko na našem seznamu snů. A byl to i jeden z důvodů, proč se nám zdálo rozumné se přestěhovat do Česka. Je oproti odříznuté Británii i Norsku pěkně v centru.“

Dominika Hašková na otázku ohledně kapelních snů odpovídá: „Bylo by krásné, kdyby nás hudba uživila. To byl vždycky můj sen. Přála bych si mít kolem sebe milou komunitu lidí, kterým naše písničky dělají radost. Je to klišé, ale je to tak. A taky sním o koncertech na dobrých festivalech."

Finále Eurovision Song Contest 2022 se koná 14. května. 10. a 12. května proběhnou semifinálová kola.