Obrázek k článku Jak zní nejšťastnější kapela na světě? Seznamte se s Moonchild
| Šárka Hellerová | Foto: Smart Communication

Jak zní nejšťastnější kapela na světě? Seznamte se s Moonchild

Kalifornští Moonchild vytváří hudební svět, který plyne jako to nejpohodovější, přesto zábavné nedělní odpoledne. Všichni tři jsou multiinstrumentalisté a žánry, jako jsou neo-soul, jazz, R&B, propojují s medovým hlasem zpěvačky Amber Narvan.

Na své páté album ovšem Moonchild přizvali bohatou plejádu dalších umělců, kteří přispěli svými vokály. Jak to celé zní naživo? V Praze kapela vystoupí 11. září v Paláci Akropolis.

Studovali jste spolu na univerzitě. Co vás na škole spojilo v jednu kapelu?

Všichni jsme studovali stejný obor a přáteli jsme se stali, ještě než jsme založili Moonchild. Hráli jsme spolu všelijakou hudbu, a když se mnou kluci před jedenácti lety koncertovali s mým předchozím sólovým projektem na západním pobřeží, hodně jsme si povídali a poslouchali jsme společně muziku. Uvědomili jsme si, že máme stejný vkus. Tak jsme se rozhodli psát a nahrávat společně.

Co jste tehdy společně poslouchali?

Toho bylo tolik! Ale několik jmen za všechny: Roberta Glaspera, We Are King, Earth Wind and Fire, Common, Stevieho Wondera, D’Angela, Johna Coltrana, Ellu Fitzgerald a mnoho dalších. Byly to tehdy hodně dlouhé přejezdy.

Moonchild doufají, že jejich hudba působí léčivě – skladba Cure zcela jistě.

Kdy jste si zamilovali hudbu?

Když jsme hráli ve školních dechových orchestrech. Poté jsme začali objevovat další nástroje a žánry a doufáme, že v objevování budeme pokračovat pořád.

Hned vaše první album Be Free mělo docela úspěch. Oblíbil si ho mimo jiné i Stevie Wonder, který vás pozval na svou tradiční předvánoční Benefici House Full of Toys. Jak důležité to pro vás bylo?

Obrovsky! Nemohli jsme tomu uvěřit. Stevie rozhodně patří mezi muzikanty, kteří nás svedli dohromady. Je to náš velký hrdina. Vědět, že se mu líbí, co děláme, pro nás znamenalo ohromně moc.

Debut Be Free jste vydali před deseti lety. Co nejlepšího jste od té doby prožili?

Naštěstí je toho mnoho. Potkali jsme mnoho svých vzorů a obzvlášť díky novému albu Starfruit už můžeme říct, že jsme s mnoha oblíbenými umělci i spolupracovali. Procestovali jsme svět a poslouchali, jak lidé spolu s námi zpívají naše písničky. Pořád říkáme, že jsme ta nejšťastnější kapela.

Písničku You Got One doplňuje nádherný zpěv Alex Isley.

Co je pro vás při tvorbě podstatné?

Jednoduše dělat hudbu, kterou milujeme. Nikdy neskládáme se záměrem, že chceme znít tak či onak. Je to velmi spontánní a od srdce. Skládání hudby je pro nás velmi léčivé a doufáme, že pak ta hudba působí stejně na naše fanoušky.

Co každý z vás do Moonchild přináší?

Každý jsme trochu jiný a věřím, že se doplňujeme. Andris přispívá plným zvukem krásně bohatých kytar a klavírních partů a atmosférickými zvuky přírody. Max, to je maximální groove bicích, hravý klarinet a klávesy. Já zase hraji funky basové linky a obohacuji naši hudbu vokály a hrou na flétny.

Všichni tři hrajete na víc nástrojů. Pokud byste si mohli vzít na pustý ostrov jenom tři, které by to byly?

Kytara, klávesy a klarinet.

Prozraďte mi tři zajímavosti o nahrávání letošního alba Starfruit.

1) Všechny spolupráce proběhly na dálku přes internet. 2) Sampl ve skladbě Take Two je můj hlas z písně Onto Me z předchozí desky. 3) Než vznikla ta pravá, která je na desce, napsali jsme tři nebo čtyři další verze písničky Too Good.

Poprvé se na vašem albu objevují hosté a není jich málo: Lalah Hathaway, Alex Isley, Tank and The Bangas, Rapsody, Ill Camille, Mumu Fresh, Chantae Cann and Josh Johnson. Proč jste je přizvali právě teď?

Umožnil to covid, protože všichni trčeli doma. Se všemi našimi hosty už jsme chtěli pracovat daleko dřív, ale naše kalendáře to neumožnily. Je opravdu kouzelné konečně slyšet, jak hlasy, které milujeme, doplňují naši hudbu, a vidět, jak naši oblíbení umělci interpretují tvorbu Moonchild. Na sebe a způsob, jakým pracujeme s hudbou, už jsme natolik navyklí, že bylo ohromně osvěžující slyšet další úžasné umělce, jak zacházejí s písničkami, s nimiž jsme sami strávili tolik času.

Seznamte se

Amber Navran, Max Bryk a Andris Mattson založili Moonchild v roce 2011 a o rok později debutovali albem Be Free. Letos vydali desku Be Free, na kterou si přizvali řadu hostů. „Je to naše páté album a máme pocit, že i důležitý milník. Všichni hosté přispěli písním svým kouzlem a posunuli naši hudbu na nové a výjimečné místo,“ raduje se z výsledku Amber Navran. Kapela je usazená v Kalifornii, kde se její členové setkali na univerzitě. Už 11. září zahrají v Paláci Akropolis.